Pyszna tarta waniliowa z truskawkami

No wreszcie są nasze rodzime, pierwsze truskawki. Jeszcze drogie jak diabli, ale jak tu się im oprzeć! Truskawki oczywiście miały swoje przeznaczenie. Te co nie zostały zjedzone wykorzystałam na niedzielne ciasto. Tarta waniliowa z truskawkami
brzmi niesamowicie przyciągająco i taka też wyszła, do niedzieli niestety nie wytrwała.

tarta waniliowa z truskawkami przepis

Na ogół spód do tarty podpiekam, ale w tym przypadku dodałam proszek do pieczenia. Pozwoliłam ciastu odpocząć 15 minut, a potem wyłożyłam nim formę.

Waniliowe nadzienie do tarty przygotowałam z gęstej, kwaśnej śmietany, cukru waniliowego i jajek. Wspaniałe do truskawek!

tarta waniliowa truskawki przepis codo jedzenia blog kulinarny

Tarta waniliowa z truskawkami

Składniki:

forma do tarty z wyjmowanym dnem  o średnicy 24 cm

Spód do tarty

250 g mąki

80 g cukru

150 g masła, zimnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka zimnej wody

Waniliowe nadzienie

400 ml gęstej kwaśnej śmietany

1 jajko

1 żółtko

100 g cukru

3 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

500 g truskawek

tarta waniliowa z truskawkami codo jedzenia

Posiekaj masło nożem. Dodaj mąkę, cukier, proszek i wodę i delikatnie połącz składniki, nie ugniataj, bo wtedy ciasto będzie za bardzo zbite po upieczeniu. Do śmietany dodaj jajko, żółtko, cukry i mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszaj  rózgą balonową.Wyłóż formę do tarty ciastem. Ułóż truskawki na dnie, a potem wylej waniliowe nadzienie. Piecz tartę na 160ºC  z termoobiegiem,przez 35 minut. Ostudź całkowicie za nim zaczniejsz kroić tartę.

 

 

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *