Słodka tarta z amerykańską borówką czyli szybki deser w środku tygodnia, a co! Widzieliście amerykańskie borówki na rynku? Są niesamowitych rozmiarów…Mam nadzieję, że nie są nawozowane, chociaż w tym roku hodowcy robią wszystko aby coś im urosło i niestety kosztem nas konsumentów. Rozglądając się za ogórkami na rynku podeszła do mnie starsza pani i wręcz odradziła mi ogorki, na które właśnie się szykowałam. Dobrze, że jej posłuchałam bo trafiłam na dziadka, który sprzedawał ekologiczne ogórki z działki…Kupiłam wszystkie jakie miał i nie pożałowałam. Słodka tarta na szczęście smakuje borówkami, więc na to wygląda, że jej rozmiary były uzależnione od deszczowej pogody. Leśne jagody w tym roku choć ich było mało też osiągały sporych rozmiarów…
Słodka tarta z borówką to obowiązkowe ciasto latem. Moim domownikom najlepiej smakuje z lodami lub sosem waniliowym. To ciasto jest na jedno posiedzenie! Prezentuje się wspaniale i smakuje bosko! Po prostu znika w mgnieniu oka! To dobrze, bo zaraz mogę zrobić następne ciasto!
Słodka tarta z borówką
Składniki:
okrągła i szczelna foremka
Kruche ciasto
30 g zmielonych migdałów
100 g cukru trzcinowego
½ łyżeczki soli
300 g pszennej mąki
2 duże żółtka
50 ml zimnej wody
200 g zimnego masła
Tarta
500 g borówki amerykańskiej
2 łodygi rabarbaru
3 łyżki skrobii ziemniaczanej
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 łyżeczka kardamonu
jajko do posmarowania
3 łyżki trzcinowego cukru + 1 łyżka do posypania
Pokrój masło, dodaj mąkę, migdały, żółtka i delikatnie połącz w całość. Kiedy już zrobi się kruszonka dodaj zimną wodę. Zagnieć do połączenia składników. Nie zagniataj zbyt długo, bo wtedy ciasto traci na kruchości. Podziel ciasto na dwie części, jedną trochę większą aby wyłożyć dno formy. Rozwałkuj między dwoma kawałkami folii. Wyłóż formę po brzegi większym kawałkiem, owiń folią. Drugi placek rozwałkuj również między kawałkami folii. Włóż oba placki do lodówki (jeden z formą) na 2 godziny.
Nastaw piekarnik na 175ºC. Podziel rabarbar na kawałki i wymieszaj z borówkami, cukrem, skrobią, wanilią i kardamonem. Wysyp na schłodzony spód. W placku przeznaczonym na wierzch tarty wytnij dekoracyjne otwory i przykryj nim szczelnie owoce. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-40 minut. Podawaj na ciepło z lodami lub letnią z sosem waniliowym.
27 komentarzy
Ojoj ale wspaniała tarta 😃
Dzięki kochana!
Prezentuje się przepysznie! Piękne zdjęcia i śliczna oprawa bloga :)
Pozdrawiam i zapraszam Cię do siebie :)
ale pychota <33333
Wygląda niesamowicie apetycznie :) Uwielbiam tarty, a Twoją bardzo chętnie bym zjadła :)
Ja też lubię wszelkie tarty, najbardziej latem!
Wygląda bardzo apetycznie ;) Chętnie bym takiej tarty spróbowała ;)
Polecam!
mega pyszna!
Już wyobrażam sobie jej smak! Boska :)
Choć nie przepadam szczególnie za borówką amerykańską, to chętnie bym zjadła kawałek tej pyszności :D
Polecam!
Nawet borówki smakują nam bardziej niż klasyczne jagody :D Tarta prezentuje się wprost idealnie :D
Jak dla mnie jagody są o wiele lepsze albo po prostu inne w smaku
Bardzo apetyczna tarta, podoba mi się połączenie słodkich borówek i rabarbaru, jeszcze takiego nie próbowałam :)
Też uważam, że borówka jest słodka i dlatego warto ją zneutralizować czymś kwaśnym choćby rabarbarem.
przepysznie
Pyszności!
Wygląda wspaniale :)
Ale pyszności nam tu zaserwowałaś… Muszę zrobić taką tartę na weekend – będzie jak znalazł :)
Też się szykuję na kolejną, domownicy się upominają…
A jakie zdjęcia piękne! :)
Dziękuję!
Dawno nie widziałam tak apetycznego zdjęcia:)
Lekka i pyszna :)
Pyszności, biorę łychę i zajadam z Wami :)
Oj, ale smakowicie się prezentuje :-)