Francuska tarta z jabłkami i cynamonem

Przyjechał synuś ze Sztokholmu i domagał się deseru. Drugi miał ochotę na crumble z waniliowym sosem. Poszperałam i wypróbowałam francuską tartę z jabłkami i sosem. Francuska tarta z jabłkami to tarta z waniliowym sosem. Niektórzy nazywają taką tartę  budyniową. Dla mnie jednak francuska tarta z jabłkami to tarta z sosem z prawdziwej śmietanki i jajek. Francuska tarta to również nieco inne ciasto. Spód do ciasta jest zawsze chrupiący i kruchy.

francuska tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami, szarlotka czy ciasto z jabłkami to moje ulubione ciasta, bo uwielbiam jabłka i wszystko co z nich można zrobić. Waniliowy sos to idealny sos do ciasta z owocami. Zamiast jabłek można wykorzystać inne owoce. Piekę podobne ciasto z truskawkami.

Francuska tarta z jabłkami

12 porcji

Składniki:

270 g pszennej mąki

100 g cukru

1 jajko

½ łyżeczki soli

160 g masła, zimnego

Nadzienie

8 kwaśnych jabłek

2 łyżki masła

1 łyżka rumu

1 łyżeczka cynamonu

200 g cukru

3 jajka

3 żółtka

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

300 ml śmietanki, 36%

francuska tarta

Mąkę, cukier, sól i masło posiekaj nożem lub umieść w mikserze z nożem. Miksuj składniki do wytworzenia kruszonki, następnie dodaj jajko i zmiksuj jeszcze. Z ciasta powinna powstać kula. Zawiń w folię i włóż ciasto do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj ciasto między dwoma kawałkami folii i wyłóż nim dno formy i brzegi. Nakłuj widelcem i piecz w nagrzanym na 175ºC piekarniku przez 10 minut.

W międzyczasie obierz jabłka ze skórki, wydrąż gniazdka i pokrój na ćwiartki. Rozpuść masło i podsmaż jabłka posypując je cynamonem i podlewając rumem. Jabłka powinny być miękkie ale wciąż w całości. Przełóż przestudzone jabłka na podpieczony spód. Zmiksuj jajka, żółtka, cukier, waniliowy ekstrakt i śmietankę. Wylej na ciasto. Wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez około 45 – 50 minut.  Wyjmij ciasto i ostudź. Smacznego!

Jadłam to ciasto na ciepło i na zimno dobrze schłodzone. Dzieciom smakowało na ciepło, a mi bardziej na zimno. Jestem ciekawa jakby Wam smakowało?

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.