Przyjechał synuś ze Sztokholmu i domagał się deseru. Drugi miał ochotę na crumble z waniliowym sosem. Poszperałam i wypróbowałam francuską tartę z jabłkami i sosem. Francuska tarta z jabłkami to tarta z waniliowym sosem. Niektórzy nazywają taką tartę budyniową. Dla mnie jednak francuska tarta z jabłkami to tarta z sosem z prawdziwej śmietanki i jajek. Francuska tarta to również nieco inne ciasto. Spód do ciasta jest zawsze chrupiący i kruchy.
Tarta z jabłkami, szarlotka czy ciasto z jabłkami to moje ulubione ciasta, bo uwielbiam jabłka i wszystko co z nich można zrobić. Waniliowy sos to idealny sos do ciasta z owocami. Zamiast jabłek można wykorzystać inne owoce. Piekę podobne ciasto z truskawkami.
Francuska tarta z jabłkami
12 porcji
Składniki:
270 g pszennej mąki
100 g cukru
1 jajko
½ łyżeczki soli
160 g masła, zimnego
Nadzienie
8 kwaśnych jabłek
2 łyżki masła
1 łyżka rumu
1 łyżeczka cynamonu
200 g cukru
3 jajka
3 żółtka
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
300 ml śmietanki, 36%
Mąkę, cukier, sól i masło posiekaj nożem lub umieść w mikserze z nożem. Miksuj składniki do wytworzenia kruszonki, następnie dodaj jajko i zmiksuj jeszcze. Z ciasta powinna powstać kula. Zawiń w folię i włóż ciasto do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj ciasto między dwoma kawałkami folii i wyłóż nim dno formy i brzegi. Nakłuj widelcem i piecz w nagrzanym na 175ºC piekarniku przez 10 minut.
W międzyczasie obierz jabłka ze skórki, wydrąż gniazdka i pokrój na ćwiartki. Rozpuść masło i podsmaż jabłka posypując je cynamonem i podlewając rumem. Jabłka powinny być miękkie ale wciąż w całości. Przełóż przestudzone jabłka na podpieczony spód. Zmiksuj jajka, żółtka, cukier, waniliowy ekstrakt i śmietankę. Wylej na ciasto. Wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez około 45 – 50 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Smacznego!
Jadłam to ciasto na ciepło i na zimno dobrze schłodzone. Dzieciom smakowało na ciepło, a mi bardziej na zimno. Jestem ciekawa jakby Wam smakowało?
6 komentarzy
ale mi smaku zrobiłaś na ciasto z jablkami
Super! To ciasto było pyszne!
Ja robiłam kiedyś tartę Tatin, taką z karmelizowanymi jabłkami i właśnie narobiłaś mi ochoty, żeby ją upiec :)
Uwielbiam francuskie wypieki. Będąc w paryskiej cukierni nie mogłam się zdecydować co wybrać. Na szczęście mieli tam tam mini porcje, więc obok tarty tatin mogłam sobie pozwolić i na inne łakocie…
Malgosiu, a czym moge zastapic smietane? Mieszkam we Wloszech i tutaj dostepne sa jedynie tylko te ciekle, do ubicia lub po prostu do dodania do potrawy. Jogurt grecki sie na da?
Fajny, szybki przepis. Bardzo mi pasuje to nadzienie z jabłek a do tego ich zapieczenie w mieszaninie z jajek i śmietanki. Chyba nowy pomysł na szybkie ciasto.