Urodzaj na jabłka w tym roku niesamowity. Na straganach roi się wprost od jabłek. Są przepyszne świeże jak i w wypiekach. Uwielbiam ciasto biszkoptowe z jabłkami. Zawsze wprowadza mnie w melancholię. To było ulubione ciasto biszkoptowe z czasów studenckich. Moja koleżanka, z którą dzieliłam pokój zawsze je piekła. Ciasto jest puszyste i bardzo smaczne. Piekliśmy je wtedy, kiedy czekało nas nocne wkuwania. Na pobudzenie mózgu. Dla kogoś kto lubi jabłka idealne. A ja właśnie jabłka uwielbiam. Szarlotka z bitą śmietaną, ucierane z jabłkami czy jabłkowe z kardamonem to typowo jesienne wypieki. Wybór jabłek o tej porze jest największy. Złote, zielone z czerwonymi rumieńcami. Winne i soczyste. Na wyciągnięcie ręki…
Ciasto biszkoptowe
Składniki:
okrągła forma o średnicy 28 cm
3 jajka
250 g cukru
200 g pszennej mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml wrzątku
3 duże soczyste jabłka
cukier puder do posypania
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Zmiksuj jajka z cukrem i solą na puszysto. Miksując wlej wrzątek. Przesiej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Przelej masę do formy wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Przekrój jabłka na pół, wydrąż gniazdka i pokrój na cienkie plasterki. Ułóż plasterki jabłka w wieniec, lekko dociskając. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut. Upieczone i ostygnięte ciasto posyp cukrem pudrem.
9 komentarzy
Mniam!
Małgosiu czy jabłka były przed pieczeniem skropione sokiem z cytryny? Moje pokrojone szybko ciemnieją mi niestety.
A wiesz nie skropiłam, ale się spieszyłam. Zawsze dla pewności można skropić lub jak dużo jabłek przygotować naczynie z wodą i sokiem z cytryny.
To jest jedno z moich ulubionych jesiennych ciast :) Idealne do porannej kawy :)
No….
jak ładnie wygląda :)
Dzięki Iza!
Bardzo apetycznie wygląda! Uwielbiam jabłkowe wypieki! :)
zapraszam :)
Tym przepisem zyskała fanke twoich wypiekow😋 robię trzeci raz w tym tygodniu 😂
Wow! Cieszę się niezmiernie!