Miało być co innego, a wyszło ciasto czekoladowo cynamonowe ku uciesze większości domowników. Ciasto trochę mi się przypiekło, więc na drugi raz wiem, że muszę skrócić czas pieczenia ale i tak było dobre.
Ciasto lekko piernikowate, prawie świąteczne. Proponuję gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao.
Przepis na ciasto czekoladowe
Składniki:
na podłużną formę o długości 26 cm
300 ml pszennej mąki
1 łyżka cynamonu
3 jajka
200 ml cukru
odrobina soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady, u mnie 70%
100 ml śmietanki, u mnie 36%
otarta skórka z jednej cytryny
80 g masła
4 łyżki migdałów pokrojonych w piórka
Śmietankę zagotuj. Dodaj masło i tabliczki czekolady. Mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do przestygnięcia. Ubij lekko jajka z cukrem i otartą skórką z cytryny. Dodaj czekoladową mieszankę nie wyłączając miksera. Przesiej mąkę z proszkiem i cynamonem. Wymieszaj z mokrą masą delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki.
Wyłóż masę do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką. Posyp migdałami i wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu około 15 stopni więcej). Piecz ciasto przez 30 minut lub do suchego patyczka.
Właśnie wyszli goście dobrze ,że został mi kawałek czekoladowego ciasta ….pyszna propozycja.
Co moglabym uzyc zamiast smietanki? Chodzi o to, zeby bylo bez laktozy :)
Proponuję kokosowe mleko lub sojowe,a nie ma śmietanki bez laktozy w polskich sklepach?
Ciasto pyszne. Naprawdę proste i szybko się robi. Wszyscy w domu się zajadali i czekają na kolejne specjały :) Jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam do mnie na stronę przesiąkniętą brudem show biznesu, pełną plotek o gwiazdach, nowości muzycznych i recenzji płyt znanych artystów. showbizneswariuje.blog.pl