Miało być co innego, a wyszło ciasto czekoladowo cynamonowe ku uciesze większości domowników. Ciasto trochę mi się przypiekło, więc na drugi raz wiem, że muszę skrócić czas pieczenia ale i tak było dobre.
Ciasto lekko piernikowate, prawie świąteczne. Proponuję gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao.
Przepis na ciasto czekoladowe
Składniki:
na podłużną formę o długości 26 cm
300 ml pszennej mąki
1 łyżka cynamonu
3 jajka
200 ml cukru
odrobina soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady, u mnie 70%
100 ml śmietanki, u mnie 36%
otarta skórka z jednej cytryny
80 g masła
4 łyżki migdałów pokrojonych w piórka
Śmietankę zagotuj. Dodaj masło i tabliczki czekolady. Mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do przestygnięcia. Ubij lekko jajka z cukrem i otartą skórką z cytryny. Dodaj czekoladową mieszankę nie wyłączając miksera. Przesiej mąkę z proszkiem i cynamonem. Wymieszaj z mokrą masą delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki.
Wyłóż masę do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką. Posyp migdałami i wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu około 15 stopni więcej). Piecz ciasto przez 30 minut lub do suchego patyczka.
4 komentarze
Właśnie wyszli goście dobrze ,że został mi kawałek czekoladowego ciasta ….pyszna propozycja.
Co moglabym uzyc zamiast smietanki? Chodzi o to, zeby bylo bez laktozy :)
Proponuję kokosowe mleko lub sojowe,a nie ma śmietanki bez laktozy w polskich sklepach?
Ciasto pyszne. Naprawdę proste i szybko się robi. Wszyscy w domu się zajadali i czekają na kolejne specjały :) Jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam do mnie na stronę przesiąkniętą brudem show biznesu, pełną plotek o gwiazdach, nowości muzycznych i recenzji płyt znanych artystów. showbizneswariuje.blog.pl