Placki szpinakowe na śniadanie lub deser, czemu nie! Placki szpinakowe są naturalnie słodkie, bezglutenowe i bardzo smaczne. Na dodatek jeszcze wegańskie, bo nie zawierają jajek. Zawsze dodaję jajka do placków ale dzisiaj spróbowałam upiec placki bez nich i wiecie co wcale nie są złe. Dodałam trochę błonnika aby polepszyć ich konsystencję. Do placków zmiksowałam pyszne smoothie z truskawek, jagód i migdałowego mleka z dodatkiem chia. Dla mnie idealne śniadanie lub deser – podwieczorek. Nie przepadam za wegańskimi potrawami ale placki szpinakowe mogę polecić z czystym sumieniem. Jest to również fajny sposób na przemycenie szpinaku. Kiedy moje dzieci były małe nazywałam te placki Shrek. Jadły aż im się uszy trzęsły.
Placki szpinakowe
Składniki:
100 g orzechowego masła
150 g banana, jeden duży
50 g owsianych płatków
25 nasion konopi, łuskanych
100 g szpinaku, świeżego
150 ml wody
1 łyżeczka błonnika witalnego
½ łyżeczki soli
olej kokosowy do smażenia
Smoothie truskawkowo – jagodowe
½ l migdałowego mleka
250 g truskawek
100 g mrożonych jagód
2 łyżki nasion chia
miód do posłodzenia
Wszystkie składniki na placki szpinakowe oprócz kokosowego oleju zmiksuj w malakserze na gładką masę. Rozgrzej olej kokosowy na patelni i smaż cienkie placki. Do połowy migdałowego mleka wsyp nasiona chia. Odstaw na 30 minut. Chia napęcznieją. Zmiksuj truskawki z jagodami, następnie dodaj napęczniałe chia z mlekiem migdałowym i zmiksuj. Wlej smoothie i podaj do placków.
10 komentarzy
Podoba mi się przepis na te szpinakowe placuszki, a smoothies ubóstwiam:)
Super! Polecam wypróbować!
super przepis! Uwielbiam równego rodzaju placuszki, ale takich jeszcze nie próbowałam :)
Polecam wypróbować!
Nigdy nie slyszałam wcześniej o szpinakowych plackach, jestem bardzo ciekawa jak smakują :)
Przyrządzam często! Są bardzo smaczne i wcale nie smakują szpinakiem
Przyznam, że bardzo ciekawy pomysł z wykorzystaniem szpinaku. Piękne zdjęcia! :-)
Dziękuję!
Interesująca propozycja i kolorowy obiad lub podwieczorek, świetne:-)
Świetnie wyglądają te placuszki. Chyba najlepszy przepis jaki znalazłem.