Placki szpinakowe na śniadanie

Placki szpinakowe na śniadanie lub deser, czemu nie! Placki szpinakowe są naturalnie słodkie, bezglutenowe i bardzo smaczne. Na dodatek jeszcze wegańskie, bo nie zawierają jajek. Zawsze dodaję jajka do placków ale dzisiaj spróbowałam upiec placki bez nich i wiecie co wcale nie są złe. Dodałam trochę błonnika aby polepszyć ich konsystencję. Do placków zmiksowałam pyszne smoothie z truskawek, jagód i migdałowego mleka z dodatkiem chia. Dla mnie idealne śniadanie lub deser – podwieczorek. Nie przepadam za wegańskimi potrawami ale placki szpinakowe mogę polecić z czystym sumieniem. Jest to również fajny sposób na przemycenie szpinaku. Kiedy moje dzieci były małe nazywałam te placki Shrek. Jadły aż im się uszy trzęsły.

placki szpinakowe

przepis na placki szpinakowe

Placki szpinakowe

Składniki:

100 g orzechowego masła

150 g banana, jeden duży

50 g owsianych płatków

25 nasion konopi, łuskanych

100 g szpinaku, świeżego

150 ml wody

1 łyżeczka błonnika witalnego

½ łyżeczki soli

olej kokosowy do smażenia

Smoothie truskawkowo – jagodowe

½ l migdałowego mleka

250 g truskawek

100 g mrożonych jagód

2 łyżki nasion chia

miód do posłodzenia

przepis na placki szpinakowe

Wszystkie składniki na placki szpinakowe oprócz kokosowego oleju zmiksuj w malakserze na gładką masę. Rozgrzej olej kokosowy na patelni i smaż cienkie placki. Do połowy migdałowego mleka wsyp nasiona chia. Odstaw na 30 minut. Chia napęcznieją. Zmiksuj truskawki z jagodami, następnie dodaj napęczniałe chia z mlekiem migdałowym i zmiksuj. Wlej smoothie i podaj do placków.

SparaSpara

SparaSpara

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *