Szwedzkie placki raggmunkar ze szpinakiem

Szwedzkie placki raggmunkar to prawie zapomniane danie w Szwecji. U nas placki ziemniaczane są niezmiernie popularne, a różnorodność przepisów jest przeogromna. Lubię szwedzkie placki ziemniaczane, są trochę inne od typowych polskich placków. przyrządza je się z utartych ziemniaków ale ciasto jest nieco lejące, bo Szwedzi rozrzedzają je mlekiem. Sposób podania placków różni się od naszego, bo Szwedzi jedzą wyłącznie raggmunkar z wędzonką i dżemem z borówki. Ja wprowadziłam małą innowację, mianowicie dodałam szpinak. Placki smakują praktycznie jak autentyczne raggmunkar, bo przecież szpinak jest neutralny w smaku. Kolor placków nie da się jednak ukryć! Jest przepiękny!

szwedzkie placki raggmunkar

Szwedzkie placki raggmunkar

Składniki:

na 2-4 porcje

5 dużych ziemniaków

70 g świeżego szpinaku

3 jajka

80 mąki pszennej

2 łyżki mąki żytniej razowej

2 łyżeczki soli

150 ml mleka

pieprz do smaku, opcjonalnie

olej do smażenia

Do podania

smażony boczek

dżem z borówki

szwedzkie placki

Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce. Ja zmiksowałam pokrojone w kostkę ziemniaki w malakserze razem ze szpinakiem. Dodaj mąkę, jajka, sól i pieprz. Wymieszaj masę i smaż małe placuszki na złoty kolor. Na drugiej patelni usmaż boczek i odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym  ręczniku. Podaj placki z boczkiem i dżem lub jeśli wolisz z cukrem.

 

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.