415
Placki, placuszki czy nalesniki, chyba kazdy je lubi. Lubie wymyslac nowe kombinacje smakowe. Dynia i jablka dominuja w tej chwili w moim jadlospisie, jesienne plony. Postanowilam wiec wyprobowac je razem w plackach.
Przepis na placuszki z ricotta, jablkami i dynia
Składniki:
20 sztuk
- 5 jabłek, średniej wielkosci
- 5 łyżek musu dyniowego
- 4 jaja
- 250g serka ricotta
- 1 łyżeczka vaniljowego cukru
- 5 łyżek cukru
- 2 dl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
Wykonanie:
- Ubij lekko jajka, cukier, wanilię i ser ricotta.
- Przesiej mąkę i dodaj do jajek wraz z proszkiem do pieczenia i sola.
- Obierz jabka ze skorki, pokroj w kostke i poddus w rondelku wrza z 2 lyzkami cukru. Jablka maja byc miekkie, ale wciaz w calosci.
- Dynie pokroj w kostke i podpiecz w piekarniku, a potem zmiksuj lub przepusc przez maszynke do mielenia miesa.
- Na koniec dodaj jabłka i dynie. Wymieszaj lekko. Być może musisz dodac trochę wiecej mąki, w zależności od wielkości jabłek.
- Smaż małe, okrągłe placki na średnim ogniu z obu stron.
3 komentarze
smaczne placuszki a do tego piękne
Słodkie placuszki?
Tego mi trzeba!
bardzo lubi,ę takie placuszki :))