Nadziewane crepes na obiad

Nadziewane crepes to naleśniki. Dawno, dawno nie smażyłam naleśników, nie mówiąc już o nadziewanych naleśnikach. Dlatego dzisiaj przygotowałam rodzince smaczny obiad, nadziewane crepes alias naleśniki.

Przyznam, że częściej przyrządzam naleśniki na słodko niż na słono. Muszę to nadrobić zwłaszcza po dzisiejszym obiedzie. Do naleśników przygotowałam sos z mielonego mięsa z dodatkiem kapusty, pieczarek i curry. To całkiem smaczny sos, idealny do nadziania naleśników.

nadziewane naleśniki przepis

Nadziewane naleśniki najczęściej przyrządzam jako krokiety. Dzisiaj zapiekłam je z mozzarella. Wyszły naprawdę pyszne. Nadziewane crepes…Ponoć crepes różnią się od naleśników. Są to cienkie naleśniki i dosyć zrumienione. Sama nie wiem. Zawsze takie przyrządzam

przepis na nadziewane naleśniki

Nadziewane crepes

4 porcje

Składniki:

Ciasto na naleśniki

150 g pszennej mąki

400 ml mleka

2 jajka

1 łyżeczka soli

masło do smażenia

Nadzienie

1 czerwona cebula

300 g białej kapusty

200 g pieczarek

2 marchewki

1 czosnek solo

400 g mielonego mięsa

1 łyżeczka curry

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

100 ml przecieru pomidorowego

2 łyżki masła

50 ml wody

100 g mozzarella

nadziewane naleśniki tani obiad

W misce wymieszaj jajka z mąką, solą i częścią mleka. Dodaj resztę mleka i zmiksuj krótko. Usmaż 8 naleśników. Przygotuj sos. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż w wysokiej temperaturze, aż pieczarki odparują nadmiar wody. Przełóż do pieczarki do rondla. Na tej samej patelni usmaż kapustę i marchewkę. Kapusta powinna być lekko zrumieniona. Dodaj do pieczarek. Na koniec zrumień mięso z przyprawami i pomidorowym przecierem. Dodaj do reszty składników. Wymieszaj sos, dopraw ewentualnie solą i dodatkowo pieprzem. Nałóż  porcję sosu na każdy naleśnik. Zwiń w rulon i ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Posyp utartą mozzarella i zapiecz w piekarniku nagrzanym na 200ºC przez około 10 – 15 minut. Podawaj nadziewane naleśniki na gorąco posypane natką pietruszki i z zieloną sałatą, u mnie młody jarmuż. Smacznego!

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *