Zapraszam na kolejny przepis na placki. Tym razem przyrządziłam bezglutenowe placki jaglane. Kasza jaglana powróciła ostatnio do łaski. Kupiłam ją kiedyś ot tak całkiem przez przypadek pod nazwą hirs. Wpadł mi w ręce przepis na placki z kaszy jadlanej, więc postanowiłam go wypróbować z małymi modyfikacjami. Przepis na placki zawsze mile widziany, zwłaszcza na śniadanie! Moja rodzinka bardzo lubi wszelkiego rodzaju placki czy placuszki. Nie powiem ja też! Typowe danie na lato! Można również wykorzystać resztki kaszy z poprzedniego dnia. Poza tym placki z kaszy jaglanej są również bezglutenowe.
Przepis na placki
Składniki:
125 ml suchej kaszy jaglanej
150-200 ml migdałowego mleka lub innego według uznania
olej lub masło do smażenia
1 jajko
1 banana
sól do smaku
Dodatkowo:
syrop klonowy
jagody lub inne owoce
Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz w zimnej wodzie. Przełóż do rondelka zalej wodą, lekko posól i gotuj do miękkości, około 15 minut. Przełóż kaszę do blendera. Dodaj część mleka migdałowego i pokrojony banan. Zmiksuj. Dodaj jajko i resztę mleka jeśli ciasto jest bardzo gęste.Zmiksuj doprawiając solą. Smaż małe, okrągłe placki. Podaj ciepłe polane syropem klonowym i posypane owocami.
2 komentarze
ale by mi się taka wieżyczka na śniadanie przydała ;)
Bardzo ciekawy przepis!