Placuszki z twarogiem i czekoladą

Przygotowałam dzisiaj mojemu dziecku pyszne śniadanie, placuszki z twarogiem i czekoladą. Aromat smażonych placuszków wzbudził poruszenie w domu. Każdy zaglądał do kuchni i pytał co tak pachnie…Użyłam twarogu z wiaderka, z którego zazwyczaj wypiekam serniki. Placuszki są bardzo delikatne w smaku i puszyste. Do masy dodałam białą czekoladę i sporo waniliowego ekstraktu. Nic więc dziwnego, że były takie aromatyczne. Co prawda placuszki z twarogiem smażyłam na śniadanie ale polecam je również na podwieczorek. Jest to łatwy i ekspresowy przepis, z którym każdy sobie poradzi.

placuszki_przepis

placuszki przepis

Placuszki z twarogiem

Składniki:

na około 20 placuszków

2 jajka

250 ml mleka

150 g twarogu

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

½ łyżeczki proszku do pieczenia

¾ łyżeczki soli

200 g pszennej mąki

100 g białej czekolady + 2 łyżki do posypania

olej do smażenia

syrop klonowy do polania

placuszki z twarogiem

W misce wymieszaj mleko, jajka, wanilię i twaróg na jednolitą masę. Dodaj suche składniki i wymieszaj lub zmiksuj masę. Czekoladę pokrój drobno i dodaj do masy. Olej rozgrzej na patelni. Smaż małe placuszki na złoty kolor. Podawaj gorące, polane syropem i posypane czekoladą.

 

 

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *