Płonące naleśniki czyli crepes suzette z jabłkami w cynamonie to naleśniki zapalane alkoholem bezpośrednio przed podaniem. Będąc w Paryżu dwa lata temu musiałam spróbować crepes suzette. Nie rozczarowałam się. Kelner przyniósł deser po czym go podpalił, mówiąc coś łamaną angielszczyzną. Pewnie ostrzegał mnie, że muszę poczekać aż alkohol się ulotni. Biedny nie wiedział, że ja taka obyta…he, he…Mój angielski jest nie byle jaki… Francuzi za to nogi z angielskiego albo nie chcą mówić po angielsku…ich sprawa. W każdym bądź razie naleśniki zjadłam bezproblemowo.
Crepes suzette zazwyczaj podaję się z sosem pomarańczowym i zapalam likierem cointreau z dodatkiem wódki. Ale…jak zwykle jest wiele wersji klasycznego deseru. Jedną z nich są płonące naleśniki z jabłkami w cynamonie. Rytuał zapalania naleśników to nie lada sensacja, na którą czeka większość domowników, oprócz mojej połowy, która naleśników nie lubi…I tacy rodzą się…he,he…
Płonące naleśniki
Składniki:
na 4 porcje
Ciasto na naleśniki
200 g mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
5 jajek
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
25 g roztopionego masła
½ l mleka
1 cytryna, otarta skórka
masło lub olej do smażenia
Jabłka w sosie
4 jabłka, duże
90 g cukru
1 łyżka masła
200 g wody
1 łyżeczka cynamonu
100 ml cointreau
1 łyżka soku z cytryny
cukier puder do posypania
2 łyżki wódki
Wbij jajka do miski. Wsyp suche składniki i dodaj część mleka. Zmiksuj po czym dodaj resztę mleka i przestudzone masło. Zmiksuj. Ciasto jest dosyć rzadkie ale takie ma być. Rozgrzej patelnię i usmaż 8 dużych i cienkich naleśników. Każdy naleśnik złóż dwa razy na pół. Na suchej patelni rozpuść cukier. Dodaj masło i zamieszaj. Obierz jabłka ze skórki, oczyść z gniazdek i pokrój na plasterki. Wrzuć na patelnię i posyp cynamonem. Smaż aż jabłka będą al. dente a sos zacznie gęstnieć. Dodaj wtedy sok z cytryny, wodę i likier. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Wyjmij jabłka na talerzyk.
Ułóż na patelni cztery złożone naleśniki, zwiększ temperaturę, podlej wódką i zapal. Pamiętaj aby wyłączyć wentylator. Smaż naleśniki tak długo aż alkohol się wypali. Przełóż na półmisek i w ten sam sposób usmaż pozostałe naleśniki.
Podaj naleśniki z jabłkami. Polej sosem i posyp cukrem pudrem. Waniliowe lody lub jogurt również świetnie pasują do tego deseru.