Wierzcie mi te naleśniki, crêpes z cynamonowymi jabłkami i żurawiną robią już trzeci dzień pod rząd. Moje dzieci uwielbiają naleśniki! Stoję więc trzeci dzień nad patelnią i smażę bagatela15 cienkich naleśników, a w międzyczasie mieszam w garnku obok jabłka z cynamonem i żurawiną.
Ja też bardzo lubię naleśniki i chociaż nadzienie ze smażonych jabłek i żurawiny bardzo mi odpowiada to najbardziej lubię naleśniki z twarogiem. Moje dzieci oprócz amerykańskich pancakes lubią mój naleśnikowy eksperyment naleśniki z batatów.
Naleśniki to super danie na śniadanie, czy na deser. Jeśli mowa o deserze to polecam crêpes suzette. Dzisiejsze crêpes z cynamonowymi jabłkami i żurawiną bardzo pasują do bitej śmietany.
Przepis na crepés z cynamonowymi jabłkami i żurawiną
Składniki:
na 15 cienkich i małych naleśników
- 500 ml mleka
- 300 ml mąki
- 1 jajko
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju + olej do smażenia
Nadzienie do naleśników
- 5 jabłek oczyszczonych i pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 100 ml żurawiny, u mnie mrożona
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Składniki na ciasto naleśnikowe ubij na jednolitą masę. Smaż małe i cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.
- W garnku roztop masło i dodaj cukier oraz cynamon. Poczekaj aż cukier się rozpuści, po czym dodaj jabłka. Smaż jabłka na małym ogniu, aby się nie przypaliły. Możesz ewentualnie podlać łyżką wody. Kiedy jabłka będą już miękkie dodaj rozmrożoną żurawinę i smaż jeszcze przez 3 minuty.
- Na każdy naleśnik nałóż nadzienie i zroluj. Przed podaniem posyp naleśniki cukrem pudrem. Podaj naleśniki ewentualnie z bitą śmietaną.
6 komentarzy
uwielbiam takie dania na wypasie ;)
Lubię dogadzać sobie i bliskim
Oj naleśniczki mm pyszności
Witam!
Gosiu,
jakże przepyszne naleśniki stworzyłaś!
Uwielbiam takie kompozycje smaków i składników.
o to cos dla mnie