Dzisiaj wolne w całej Szwecji. Moje najmłodsze dziecko jeszcze śpi, a ja już mu usmażyłam pyszne pancakes gryczane.
Pancakes to ulubione śniadanie, a te gryczane powstały z przypadku. Okazało się, że skończyła mi się pszenna mąka, ale miałam w spiżarni gryczankę. Kulinarne eksperymenty nie zawsze kończą się sukcesem ale gryczane pancakes należą z pewnością do tych udanych…
Moje dziecko w końcu wstało i pancakes przetestowało. Bardzo mu smakowały, mi również. Nie ma nic lepszego jak świeżo usmażone pancakes i mała czarna.
Pancakes gryczane
około 20 pancakes
Składniki:
1 łyżka grubo zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki wrzątku
1 duże jajko
100 g mąki gryczanej
50 g zmielonych migdałów lub orzechów
75 ml migdałowego mleka lub krowiego
200 g sera ricotta lub innego twarogu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki utartej czekolady
olej do smażenia
owoce i syrop klonowy do podania
Siemię zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia. Kiedy ostygnie, wymieszaj z mlekiem, jajkiem i ricottą. W drugiej miseczce wymieszaj utartą czekoladę, sodę, cynamon i mąkę gryczaną. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Smaż małe okrągłe naleśniki po obu stronach. Nakładaj łyżką niezbyt dużą porcję i dosyć cienko rozprowadź. Pancakes „puchną” dosyć mocno. Podaj pancakes z owocami i polane syropem klonowym. Jeśli lubisz słodkie pancakes dodaj do ciasta1 łyżkę trzcinowego lub kokosowego cukru.
Pancakes gryczane to pancakes bezglutenowe. Jajko w naleśnikach można zamienić dodając dodatkową łyżkę siemienia. Mąkę gryczaną można zrobić samemu. Ja zmiksowałam połamaną nieprażoną kaszę gryczaną. Mąkę gryczaną można również uzyskać mieląc płatki gryczane.
4 komentarze
Śniadanie mistrzów:)
Thanks!
Wyglądają przepysznie, z chęcią bym zjadła takie na śniadanie :-)
Są bardzo dobre i zdrowe