Placki z jabłkami i cynamonem

Placki z jabłkami  i cynamonem do obowiązkowe danie na lato. Uwielbiam placki z jabłkami i przyrządzam je różnie. Smażę drożdżowe racuchy lub jak dzisiaj placki z jabłkami na proszku. Do dzisiejszych placków zrobiłam jeżynowy sos i ubiłam śmietankę. Placki są puszyste i bardzo smaczne. Miłośnicy placków na pewno je docenią. Placki smażę na maśle. Wtedy są najlepsze! Placki z jabłkami jemy na śniadanie lub kolację. Z bitą śmietaną, jeżynowym sosem to smaczne danie na podwieczorek.

placki z jabłkami

placki

Placki z jabłkami

Składniki:

na 16 placków

150 ml mleka

2 jajka, białka i żółtka rozdzielone

¾ łyżeczki soli

2 łyżki cukru

170 g pszennej mąki

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

5 papierówek

Sos z jeżyn

250 g jeżyn

3 łyżki cukru

placki przepis

Żółtka zmiksuj z mlekiem, solą i cukrem. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem i zmiksuj z masą żółtkową. Ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą żółtkową. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Lepiej pokroić w drobną kostkę. Dodaj jabłka do masy i lekko wymieszaj. Rozgrzej masło i smaż małe placki na średnim ogniu. W małym rondelku zagotuj jeżyny z cukrem. Gotuj aż jeżyny puszczą sok i będą miękkie. Przetrzyj przez sito i ostudź sos. Ubij śmietankę. Podaj placki ze bitą śmietaną polane jeżynowym sosem.

 

 

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.