Placki z jabłkami i cynamonem do obowiązkowe danie na lato. Uwielbiam placki z jabłkami i przyrządzam je różnie. Smażę drożdżowe racuchy lub jak dzisiaj placki z jabłkami na proszku. Do dzisiejszych placków zrobiłam jeżynowy sos i ubiłam śmietankę. Placki są puszyste i bardzo smaczne. Miłośnicy placków na pewno je docenią. Placki smażę na maśle. Wtedy są najlepsze! Placki z jabłkami jemy na śniadanie lub kolację. Z bitą śmietaną, jeżynowym sosem to smaczne danie na podwieczorek.
Placki z jabłkami
Składniki:
na 16 placków
150 ml mleka
2 jajka, białka i żółtka rozdzielone
¾ łyżeczki soli
2 łyżki cukru
170 g pszennej mąki
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
5 papierówek
Sos z jeżyn
250 g jeżyn
3 łyżki cukru
Żółtka zmiksuj z mlekiem, solą i cukrem. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem i zmiksuj z masą żółtkową. Ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą żółtkową. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Lepiej pokroić w drobną kostkę. Dodaj jabłka do masy i lekko wymieszaj. Rozgrzej masło i smaż małe placki na średnim ogniu. W małym rondelku zagotuj jeżyny z cukrem. Gotuj aż jeżyny puszczą sok i będą miękkie. Przetrzyj przez sito i ostudź sos. Ubij śmietankę. Podaj placki ze bitą śmietaną polane jeżynowym sosem.
12 komentarzy
Smak mojego dzieciństwa, i babcia, i dziadek je robili :)
O tak! U mnie też tak było!
pamiętam jak podbne tzn z jabłkami robiła babcia. Bardzo fajne te placuszki
Kochamy tego typu placuszki i ten sos z jeżyn musiał pasować idealnie <3
Poezja smaku! Jak jak uwielbiam tego typu placki :) Mogłabym je jeść na bieżąco :)
Ja też!
Proste placuszki, a jakie pyszne :) Dobrze, że blisko jesień, wtedy robię je bardzo często.
Uwielbiam takie placuszki :) wyglądają obłędnie
wow :) piękne i puszyste :)
Wyglądają przepysznie i takie na pewno są :)
Tak, są zwłaszcza dla smakoszy placków!
Takie placuszki love w każdej postaci :-)