Często robicie naleśniki? U nas to piątkowy przysmak na podwieczorek, chociaż muszę przyznać, że dawno nie jedliśmy naleśników. Dzisiaj więc kolejny pomysł na znane i lubiane naleśniki, czekoladowe naleśniki z twarogiem i borówkami. Bardzo lubię naleśniki z twarogiem i żółtkiem w tradycyjnej wersji. Nieraz po szkole odwiedzałyśmy z moją przyjaciółką pobliski bar mleczny ( który o dziwo nie miał nic wspólnego z barem mlecznym) aby między innymi podelektować się naleśnikami.
Moja miłość do naleśników została wyssana z mlekiem przez moje dzieci. Jest jedno z niewielu dań, które moi synowie potrafią samodzielnie przyrządzić. Naleśniki, placuszki, crepes czy amerykańskie pancakes to taki fast food w zdrowym wydaniu, no bo kto się wypchnie na czekoladowe naleśniki z tłustym, pokruszonym twarogiem, słodkimi borówkami i pysznym, domowym dżemem z jeżyn!
Przepis na czekoladowe naleśniki z twarogiem i borówkami
Składniki:
- 4 jajka
- 600 ml wody
- 400 ml mleka
- 400 ml mąki
- 4 łyżki kakao
- 1 ½ łyżeczki soli
Nadzienie do naleśników
- 400 g twarogu
- 200 g borówek
- cukier puder do posypania
- dżem jeżynowy wedle smaku, tutaj przepis
Podane składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj i usmaż 10-12 naleśników. Twaróg rozgnieć widelcem. Na każdy naleśnik nałóż po 2 łyżki twarogu, jeżynowego dżemu i posyp borówkami. Zwiń naleśniki w rulon i lekko oprósz cukrem pudrem.
4 komentarze
Wyglądają przesmakowicie! Naleśniki też uwielbiam, chociaż unikam napychania ich twarogiem, bo… za szybko się najadam i nie mogę więcej, mimo szczerych chęci ;)
No tak, 2 takie naleśniki i więcej nie można…
chyba dziś tez zrobie naleśniki, smaku mi zrobiłaś
Pewnie!