440
No i znowu truskawkowo. Dzisiaj usmażyłam jogurtowe placki z truskawkami. Bardzo łatwe w wykonaniu i bardzo puszyste, przypominające amerykańskie pancakes. Swieże truskawki dodane do środka były wyjątkowo słodkie. No cóż pogoda dopisuje, sucho i słonecznie, w sam raz warunki dla tych owoców.
Robiłam podobne placki, placuszki z ricotta z dodatkiem dynii i jabłek. No ale jak sezon truskawkowy to koniecznie musiałam zrobić właśnie placki z truskawkami.
Przepis na jogurtowe placki z truskawkami
Składniki:
16 placków
- 300 ml jogurtu greckiego, gęstego
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudra + do posypania na wierzch
- 250 g truskawek, pokrojonych w kostkę
- sól do smaku
- masło lub olej do smażenia
Wykonanie:
- Wymieszaj jogurt z jajkami.
- W drugim naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki i delikatare połącz z mokrymi składnikami. Nie przesadzaj z mieszaniem, bo wtedy placki będą zbite.
- Na końcu dodaj pokrojone truskawki i smaż małe placuszki , na wolnym ogniu, po obu stronach.
- Podawaj placki na ciepło z dodatkowymi truskawkami.
11 komentarzy
Pięknie podane :)
Dziekuje i witam u mnie!
Uwielbiam takie placuszki, pięknie wyglądają :)
Dziekuję!
Gosiu pyszne placuszki i znakomite z truskawkami ! Serdecznie pozdrawiam :)
Dzięki Samantha!
Z chęcią wpałaszowałbym teraz takiego placuszka :)
pyszne i lekkie placuszki w sam raz na upały ;)
Oj żebyś wiedziała. ∆estem właśnie w Polsce, o wiele cieplej teraz tu
Pozdrawiam z Głubczyna koło Piły
Fajny pomysł na lekki, letni obiad :)
Dziękuję Ewa