456
Fudge to bardzo popularny wyrob swiateczny w Szwecji. Choc nazwa angielska jest coraz czesciej w uzyciu to jednak ma ona swoj szwedzki odpowiednik, smörkola. W Polsce fudge kojarzy sie nam z niczym innym jak z krowka. Fudge nalezy do jednych z najpopularniejszych slodyczy domowego wyrobu. Ni moze go zabraknac na swiatecznym stole.
Fudge to przede wszystkim mnostwo czekolady najlepszej jakosci, ale mozna go rowniez dosmakowac na rozne sposoby. Dzisiaj wybralam dla was przepis na fudge z szafranem i pistacjami.
Fudge z szafranem i pistacjami
Składniki:
- 1 puszka slodkiego mleka skondesowanego
- 500 g bialej czekolady
- 0,5 g szafranu
- 25 g masla
- 2 dl orzechow pistacjowych
Wykonanie:
- Rozpusc wszystkie skladniki z wyjatkiem masla w kapieli wodnej. Kiedy juz sie ladnie polacza dodaj roztopione maslo wraz z szafranem. Masa bedzie gladka i lsniaca.
- Mala foremke o wielkosci 20 x 20 cm wyloz pergaminem. Wysyp dno czescia orzechow pistacjowych i zalej masa fudge.
- Posyp wierzch reszta orzechow,przycisnij lekko, ostudz i wloz do lodowki do calkowitego zastygniecia.
- Pokroj fudge na kawalki.
9 komentarzy
z chęcią bym taką kosteczkę porwała do kawy teraz:)
To musi być niebo w gębie:)
Wspanieałe. Czasem podobne widuję w lidlu i zawsze mam na nie ochotę:)
Oj, lubie, choc to przeciez istna bomba kaloryczna :)
Wlasnie przed chwila stwierdzil to moj malzonek…Uspokoilam go, ze takie slodycze moga postac…(?)
Gosiu , jak takie słodycze mogą postać ? to przecież niemożliwe :):) znikną błyskawicznie :)
wspaniale wygladaję pistacje zatopione w krówkowej kostce…
Wyglądają rewelacyjnie. Smaku nie mogę sobie nawet wyobrazić :)
Dziekuje!
Szafran i pistacje? Musiało smakować wyjątkowo :)