560
Amerykańskie pancakes z malinami i jagodami i oczywiście polane obficie syropem klonowym na dobre zagościły w mojej kuchni. Smaczne naleśniki na śniadanie czy podwieczorek, zawsze tak samo doceniane. Jeszcze mi brakuje tylko kupićę patelnię do smażenia amerykańskich pancakes i będę cała happy!
Przepis na amerykańskie pancakes z malinami i jagodami
Składniki:
na 25 małych naleśników
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 dl jogurtu
- 2 dl mleka
- 80 g masła, roztopionego
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczka extraktu waniliowego
- 2 dl mieszanych owocow (maliny, jagody)
Wykonanie:
- Ubij lekko mleko, jogurt i jajka. Bez zbytniej przesady!
- Wymieszaj suche składniki i przesiej przez sito. Wymieszaj z mokrymi składnikami, po czym dodaj roztopione masło, a następnie maliny i jagody.
- Smaż małe okrągłe placki na średnim ogniu.
Takie naleśniczki można zjeść z syropem klonowym z odrobiną greckiego jogurtu, posypane cukrem pudrem lub bez dodatków. Po prostu jak kto woli. A wy z czym lubicie naleśniki?
7 komentarzy
zamawiam takie na sniadanie! :D
Istne cudo na talerzu. :) Uwielbiam te placuszki, to chyba nawet jedne z moich ulubionych.
bardzo smakowite Ci wyszły :) i zdjęcia rowniez piękne
W sam raz na pyszne śniadanie:)
Polubiłam sobie je:)
Też zrobiłam – chyba się od nich uzależnię :) Polałam je po prostu malinowym syropem, bo to miałam pod ręką – PYCHA!
Ja dzisiaj tez upiekłam porcje odpowiednia…