Propozycja na łatwy i szybki deser dla smakoszy jabłek orzechów. Proponuję jabłka pieczone tosca. Tosca topping pojawia się często w moich przepisach. Ostatnio upiekłam dyniowe ciasto z tosca, wcześniej ciasto czekoladowe. Jak pisałam tosca to mieszanka orzechów czy kokosowych wiórków z masłem i cukrem, którą można rozsmarować na cieście. Proste ciasto ucierane nabierze smaku a i koloru. Bardzo popularne nadzienie w Szwecji. Ciasto tosca zna każdy Szwed, można je kupić niemalże ww wszystkich cukierniach.
Dzisiaj upiekłam jabłka z tosca. Jabłka można zjeść jako deser na gorąco z lodami lub na zimno z dodatkiem waniliowego sosu. Uwielbiam jabłka, a taki deser z jabłek to bajka.
Składniki:
4 porcje
4 jabłka
3 łyżki masła
½ łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki golden syropu
po 30 g laskowych orzechów i migdałów
Dodatkowo
lody
Zetnij dno jabłka i wydrąż nasiona. Ustaw jabłka w żaroodpornym naczyniu. Przygotuj nadzienie tosca. W małym rondelku rozpuść masło z cukrem i golden syropem. Dodaj mąką i smaż przez minutę stale mieszając. Na koniec dodaj grubo pokrojone orzechy i migdały. Napełnij jabłka toscą i wstaw do piekarnika nagrzanego na 160ºC na termoobiegu. Piecz jabłka przez 20 minut. Gorące lub lekko przestygnięte podaj z lodami lub waniliowym sosem.
8 komentarzy
Pyszności!
Dzięki!
ślinka cieknie na sam widok! pozdrawiam !
Dziękuję!
a ja własnie przedwczoraj z siostrą wspominałam jak nam babcia w piecyku w kuchni węglowej piekła wlasnie jabłka ;)
Wspomnienia…
Wyglądają wspaniale. Ja wczoraj robiłam muffinki z jabłkami i orzechami oraz dużą ilością kardamonu i cynamonu.
[…] Jabłka pieczone tosca – codojedzenia.pl […]