Jabłka pieczone tosca

Propozycja na łatwy i szybki deser dla smakoszy jabłek orzechów. Proponuję jabłka pieczone tosca. Tosca topping pojawia się często w moich przepisach. Ostatnio upiekłam dyniowe ciasto z tosca, wcześniej ciasto czekoladowe. Jak pisałam tosca to mieszanka orzechów czy kokosowych wiórków z masłem i cukrem, którą można rozsmarować na cieście. Proste ciasto ucierane nabierze smaku a i koloru. Bardzo popularne nadzienie w Szwecji. Ciasto  tosca zna każdy Szwed, można je kupić niemalże ww wszystkich cukierniach.

Dzisiaj upiekłam jabłka z tosca. Jabłka można zjeść jako deser na gorąco z lodami lub na zimno z dodatkiem waniliowego sosu. Uwielbiam jabłka, a taki deser z jabłek to bajka.

jabłka pieczoneJabłka pieczone tosca

Składniki:

4 porcje

4 jabłka

3 łyżki masła

½ łyżki mąki

2 łyżki cukru

2 łyżki golden syropu

po 30 g laskowych orzechów i migdałów

Dodatkowo

lody

deser z jabłekZetnij dno jabłka i wydrąż nasiona. Ustaw jabłka w żaroodpornym naczyniu. Przygotuj nadzienie tosca. W małym rondelku rozpuść masło z cukrem i golden syropem. Dodaj mąką i smaż przez minutę stale mieszając. Na koniec dodaj grubo pokrojone orzechy i migdały. Napełnij jabłka toscą i wstaw do piekarnika nagrzanego na 160ºC na termoobiegu. Piecz jabłka przez 20 minut. Gorące lub lekko przestygnięte podaj z lodami lub waniliowym sosem.

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.