Słodko na Walentynki

Dzisiaj Walentynki! Przygotowałam pyszny deser bez pieczenia, śmietankowy jogurtowiec z lemoncurd. Jest to mój ulubiony deser podobnie jak sernik na zimno. Jogurtowiec przyrządziłam z greckiego jogurtu i śmietanki. Samo przygotowanie tego deseru zajmuje niewiele czasu, jednakże jogurtowiec z lemoncurd musi postać w lodówce kilka godzin aby dobrze się ściął.

deser walentynki codojedzenia jogurtowiec

Praktycznie zawsze dodaję żelatynę, na tyle dużo aby masa jogurtowa była ścięta ale i też puszysta. Smak jogurtowca zależy od tego co dodam do jogurtowej masy. Uwielbiam cytrynowy smak, więc dzisiejszego deseru dodałam lemoncurd. Lemoncurd najlepiej ugotować samemu. Smakuje o wiele lepiej niż kupny. Ja mam zawsze jakiś lemoncurd domowej roboty. Przygotowuję go wcześniej i na zapas. Jak znalazł do deseru, na naleśniki czy do kremu. Niedługo będę piekła torty koleżance na urodziny, więc się powoli przygotowuję do tego przedsięwzięcia. Lemoncurd wyszedł idealny.

jogurtowiec_smietankowy_deser_walentynki_codojedzenia

Czym przystroić jogurtowiec? Oczywiście borówkami i malinami. Dodatkowo posypałam  deser białą czekoladą, pokrojonym raider, snickers i mars…Jeszcze nie koniec! Znalazłam różową posypkę w kształcie serduszek, białe perełki…Oh, ozdabianie deseru to nic trudnego, byle było smacznie i kolorowo.

deser_jogurtowiec_przepis_blog_codojedzenia_foodblog

Jogurtowiec z lemoncurd

16 porcji

Składniki:

200 g ciastek digestive

80 g masła, stopionego

1 kg greckiego jogurtu

500 ml śmietanki, 36%

150 g lemoncurd, tutaj przepis

2 łyżki soku z cytryny

125 g cukru

9 listków żelatyny

100 g borówek

kolorowa posypka

maliny

czekoladowe batoniki

100 g białej czekolady

jogurtowiec_przepis_borowka_lemoncurd_codojedzenia

Pokrusz digestive i zmiksuj z rozpuszczonym masłem. Dno foremki o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Pokryj dno kruszonką, mocno dociskając i wstaw do zamrażalki na 30 minut. Namocz żelatynę w zimnej wodzie (20 minut). 200 ml śmietanki zagotuj z lemoncurd, sokiem z cytryny i cukrem. Mieszaj aż lemoncurd i cukier się rozpuszczą. Odciśnij listki żelatyny i dodaj do gorącej śmietanki. Mieszaj aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do przestudzenia. Mieszanka szybko się ścina.

Ubij lekko śmietankę. Dodaj jogurt miksując na małych obrotach. Miksując wlewaj powoli mieszankę z rozpuszczoną żelatyną. Wylej masę na schłodzony spód, wygładź i wstaw do lodówki na 4 godziny lub najlepiej na noc. Kiedy jogurtowiec się zetnie udekoruj go owocami, rozdrobnioną czekoladą i grobo pokrojonymi batonikami. Pokrój na kawałki. Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *