Dzisiaj Walentynki! Przygotowałam pyszny deser bez pieczenia, śmietankowy jogurtowiec z lemoncurd. Jest to mój ulubiony deser podobnie jak sernik na zimno. Jogurtowiec przyrządziłam z greckiego jogurtu i śmietanki. Samo przygotowanie tego deseru zajmuje niewiele czasu, jednakże jogurtowiec z lemoncurd musi postać w lodówce kilka godzin aby dobrze się ściął.
Praktycznie zawsze dodaję żelatynę, na tyle dużo aby masa jogurtowa była ścięta ale i też puszysta. Smak jogurtowca zależy od tego co dodam do jogurtowej masy. Uwielbiam cytrynowy smak, więc dzisiejszego deseru dodałam lemoncurd. Lemoncurd najlepiej ugotować samemu. Smakuje o wiele lepiej niż kupny. Ja mam zawsze jakiś lemoncurd domowej roboty. Przygotowuję go wcześniej i na zapas. Jak znalazł do deseru, na naleśniki czy do kremu. Niedługo będę piekła torty koleżance na urodziny, więc się powoli przygotowuję do tego przedsięwzięcia. Lemoncurd wyszedł idealny.
Czym przystroić jogurtowiec? Oczywiście borówkami i malinami. Dodatkowo posypałam deser białą czekoladą, pokrojonym raider, snickers i mars…Jeszcze nie koniec! Znalazłam różową posypkę w kształcie serduszek, białe perełki…Oh, ozdabianie deseru to nic trudnego, byle było smacznie i kolorowo.
Jogurtowiec z lemoncurd
16 porcji
Składniki:
200 g ciastek digestive
80 g masła, stopionego
1 kg greckiego jogurtu
500 ml śmietanki, 36%
150 g lemoncurd, tutaj przepis
2 łyżki soku z cytryny
125 g cukru
9 listków żelatyny
100 g borówek
kolorowa posypka
maliny
czekoladowe batoniki
100 g białej czekolady
Pokrusz digestive i zmiksuj z rozpuszczonym masłem. Dno foremki o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Pokryj dno kruszonką, mocno dociskając i wstaw do zamrażalki na 30 minut. Namocz żelatynę w zimnej wodzie (20 minut). 200 ml śmietanki zagotuj z lemoncurd, sokiem z cytryny i cukrem. Mieszaj aż lemoncurd i cukier się rozpuszczą. Odciśnij listki żelatyny i dodaj do gorącej śmietanki. Mieszaj aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do przestudzenia. Mieszanka szybko się ścina.
Ubij lekko śmietankę. Dodaj jogurt miksując na małych obrotach. Miksując wlewaj powoli mieszankę z rozpuszczoną żelatyną. Wylej masę na schłodzony spód, wygładź i wstaw do lodówki na 4 godziny lub najlepiej na noc. Kiedy jogurtowiec się zetnie udekoruj go owocami, rozdrobnioną czekoladą i grobo pokrojonymi batonikami. Pokrój na kawałki. Smacznego!