Mus z mango i prosecco

Moje wpisy są coraz później i później. Dzisiaj byłam niesamowicie zajęta ale zdążyłam przygotować oto ten przepis na mus z mango i prosecco. Bardzo lubię owocowe musy i od dawna chciałam zrobić ten z winem musującym. Akurat miałam w domu prosecco, więc wybór był prosty! Lubicie prosecco? Ja przepadam za tym winem. Będąc we Włoszech kilka lat temu wyrobiłam sobie smak na temat tego wina. Okazuje się, że wino świetnie pasuje do owocowego musu. Wypróbowałam je z mango. Sądzę, że to fajny deser na Wielkanoc, można go nawet przyrządzić na dwa dni przed podaniem. Deser bajka ale dla dorosłych. Polecam ten przepis!

deser_wielkanocny

Mus z mango z musującym winem

Składniki:

na 8 porcji

250 g mango, u mnie mrożone

3 jajka

150 ml golden syropu

175 ml prosecco lub szampana

150 ml śmietanki, 38%

3 łyżki cukru

5 listków żelatyny lub 2½ łyżeczki żelatyny w proszku

400 g mascarpone

100 g cukru

2 żółtka

200 g malin

mus_z_mango

Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Zmiksuj mango i przetrzyj przez sito. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj  golden syrop , cały i miksuj przez minutę. Wymieszaj żółtka z cukrem i 2 łyżkami prosecco. Postaw na kuchni i zagotuj mieszankę cały czas mieszając balonową trzepaczką. Zdejmij z kuchni kiedy krem jest już gęsty. Odciśnij wodę z żelatyny i dodaj do kremu, wymieszaj. Następnie wlej resztę wina i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia. Kiedy krem przestygnie dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj ubitą śmietankę.

Zmiksuj żółtka z cukrem, następnie dodaj mascarpone i zmiksuj jeszcze raz. Rozłóż krem do pucharków. Na wierchu nałóż porcje musu z mango. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. przed podaniem udekoruj malinami. Smacznego!

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.