Po świątecznych wypiekach nie chce mi się za bardzo kręcić w kuchni. Dlatego skupiam się na deserach, które można przygotować szybko i łatwo. Jednym z takich szybkich, słodkich przysmaków jest deser Gino, zapiekanka owocowa pod czekoladowo – kokosową kołderką.
Tradycyjny deser Gino przygotowuje się z truskawek, bananów i kiwi, ale oczywiście można wybrać te owoce, które najbardziej się lubi. Deser smakuje wspaniale na ciepło z łyżką lodów waniliowych.
Ta zapiekanka owocowa to świetny deser na sylwestrowe party, zwłaszcza, że mieszankę czekoladowo – kokosową można przygotować o wiele wcześniej i podpiec ją tuż przed podaniem.
Deser Gino
5 porcji
Składniki:
200 g wiórków kokosowych
2 łyżki kokosowego likieru Malibu
200 g białej czekolady
50 g brązowego cukru
2 banany
2 kiwi
250 g malin, mogą być mrożone
lody waniliowe do podania
Posiekaj grubo czekoladę i wymieszaj z wiórkami i cukrem. Pokrój banany w talarki, a kiwi w ćwiartki. Ułóż ładnie owoce w małych foremkach i posyp czekoladowo – kokosową mieszanką.
Nastaw piekarnik na funkcję grill na maksymalną temperaturę (u mnie 275ºC) i zapiecz deser przy uchylonych drzwiczkach. Pilnuj cały czas i wyjmij deser jak posypka tylko się zrumieni. Owoce nie powinny stracić formy.
16 komentarzy
Ślicznie to wygląda, tak słodko!
Dziekuje i pozdrawiam serdecznie!
Malibu, kokos… Jestem w niebie :)
A ja bylam!
Taki deser to rozkosz dla podniebienia :)
Jak zabaweczki :) świetne!
Dziekuje! Pozdrawiam!
wygląda wspaniale :) zatęskniłam za latem :)
No tak za oknem dzisiaj chlapa na maxa, bynajmniej u nas w Göteborgu
pyszny deserek, mnie to sie nawet nic słodkiego nie chce po świętach ;))
That is great recipe ,,,
thank you
Why you do not try to add photolink or cherry share button from http://www.foodlve.com
so you will increase the traffic and the views
Thanks! Maybe I will…
a skąd takie różowe foremki, jesli można spytać
A kupilam kiedys, gdzies w internecie…
Wygląda bardzo apetycznie :)
Dziekuje i polecam!