Zostały mi resztki czekoladowego piernika posypanego obficie bakaliami. Wyrzucić szkoda, więc wymyśliłam bajaderki piernikowe. Okruchy ciasta połączyłam w jednolitą masę z dulce de leche i uformowałam kulki. Bajaderki obtoczyłam w posiekanych orzechach, kilka w wiórkach kokosowych.
Bajaderki to świetny sposób na wykorzystanie resztek ciasta czy ciasteczek, tak zwane ciastka z odzysku. A wy co zrobiliście ze swoimi świątecznymi resztkami?
Bajaderki piernikowe
Składniki:
na 20 sztuk
- 300 g piernika
- puszka dulce de leche, około 300 g
- grubo posiekane orzechy i wiórki kokosowe do obtoczenia
Wykonanie:
- Rozpuść dulce de leche w rondelku i dodaj pokruszone ciasto, wymieszaj i schłodź.
- Z zimnej masy uformuj małe kulki i obtocz w orzechach lub wiórkach kokosowych. Schłodź ponownie.
5 komentarzy
bajaderki to świetny pomysł na pozbywanie sie resztek, zawsze mi się podobały. :)
Co prawda u nas piernik nie został, ale sam pomysł super. :D
Dziekuje!
ja kiedys robiłam bajaderki jak mi babka z formy nie chciała wyjśc :)) wyskrobałam łyzką dodałam rózne różności i wszyscy byli zachwyceni. Podoba mi sie u Ciebie ten dodatek masy
No to sie nic nie zmarnowało!