Szybko, szybko, szybko… uwielbiam takie szybkie obiady. Za nim otworzyłam lodówkę nie miałam pojęcia co ja dziś zrobię na obiad. W zamrażalce odkrywam kawałek polędwicy wieprzowej, trochę mrożonej fasolki… a w kuchennej spiżarni puszki z kiełkami i mini kukurydza oraz nudle.
Ugotowałam azjatyckie, którego dawno nie jedliśmy. Nie za dużo mięsa, za to mnóstwo warzyw, w sam raz po świątecznym przejedzeniu.
Przepis na polędwiczki wieprzowe słodko kwaśne
Składniki:
na 5 porcji
- 400 g polędwicy wieprzowej
- 2 łyżki mączki kukurydzianej
- 2 marchewki
- 4 szalotki
- 1 czosnek solo
- 100 g fasolki szparagowej, mrożonej
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 puszka kiełków, 400 g
- 1 puszka mini kukurydzy, 400 g
- 2 łyżki chili sosu
- 4 czubate łyżki mango chutney
- 1 łyżka posiekanej pietruszki lub kolendry
- 2 łyżki oleju
- 250 g nudli
Wykonanie:
- Szalotki pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż na oleju.
- Pokrój mięso na cienkie plasterki, oprósz mączką i dodaj do cebuli. Wokuj 10 minut. Odsuń mięso i dodaj fasolkę i pokrojoną w słupki marchewkę. Wokuj przez 5 minut, po czym dodaj mięso, chili sos, sos rybny i mango chutney. Wokuj az chutney się rozpuści, ewentualnie podlej odrobiną wody.
- Ugotuj nudle aldente i wymieszaj z sosem. Posyp kolendrą lub pietruszką.
Kocham takie orientalne szybkie dania! ;)
Ojj po tym światecznym jedzeniu własnie cos takiego chętnie bym zjadła