Szybko, szybko, szybko… uwielbiam szybkie obiady jak polędwiczki wieprzowe słodko kwaśne. Za nim otworzyłam lodówkę nie miałam pojęcia co ja dziś zrobię na obiad. W zamrażalce odkrywam kawałek polędwicy wieprzowej, trochę mrożonej fasolki… a w kuchennej spiżarni puszki z kiełkami i mini kukurydzą oraz nudle.
Ugotowałam azjatyckie, którego dawno nie jedliśmy. Nie za dużo mięsa, za to mnóstwo warzyw, w sam raz po świątecznym przejedzeniu.
Polędwiczki wieprzowe słodko kwaśne
5 porcji
Składniki:
400 g polędwicy wieprzowej
2 łyżki mączki kukurydzianej
2 marchewki
4 szalotki
1 czosnek solo
100 g fasolki szparagowej, mrożonej
1 łyżka startego imbiru
1 łyżka cukru brązowego
2 łyżki sosu rybnego
1 puszka kiełków, 400 g
1 puszka mini kukurydzy, 400 g
2 łyżki chili sosu
4 czubate łyżki mango chutney
1 łyżka posiekanej pietruszki lub kolendry
2 łyżki oleju
250 g nudli
Szalotki pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż na oleju. Pokrój mięso na cienkie plasterki, oprósz mączką i dodaj do cebuli. Wokuj 10 minut. Odsuń mięso i dodaj fasolkę i pokrojoną w słupki marchewkę. Wokuj przez 5 minut, po czym dodaj mięso, chili sos, sos rybny i mango chutney. Wokuj az chutney się rozpuści, ewentualnie podlej odrobiną wody.
Ugotuj nudle aldente i wymieszaj z sosem. Posyp kolendrą lub pietruszką.
2 komentarze
Kocham takie orientalne szybkie dania! ;)
Ojj po tym światecznym jedzeniu własnie cos takiego chętnie bym zjadła