462
Upiekłam dzisiaj bardzo smaczne bułeczki orkiszowe o smaku lekko anyżowym. Mało tego dodałam mnóstwo pestek z dyni i słonecznika. Taka ciepła bułeczka posmarowana masełkiem i dżemem z fig to rozkosz dla podniebienia.
Bułki ze względu na dużą zawartość błonnika i minerałów są bardzo zdrowe. Błonnik jak i anyż przyspieszają trawienie, coś co nam potrzeba po świątecznym obżarstwie.
Przepis na bułeczki orkiszowe lekko anyżowe
Składniki:
na 24 sztuk
- 600 ml mąki pszennej
- 200 ml mąki orkiszowej chlebowej
- 200 ml mąki graham
- 300 ml mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 50 g drożdży
- 600 ml zimnej wody
- 2 łyżki jasnej melasy
- 50 ml oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 150 ml pestek z dyni + 2 łyżki do posypania
- 150 ml pestek ze słonecznika + 2 łyżki do posypania
- 1 łyżka nasion anyżu, świeżo zgniecionych w moździerzu
- 1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
- Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj stopniowo wszystkie rodzaje mąk, sól, melasę i pestki dyni i słonecznika.
- Utrzyj nasiona anyżu i dodaj do ciasta. Zagnieć dosyć luźne, puszyste ciasto ręcznie lub za pomocą asystenta kuchennego. Zostaw do wyrośnięcia pod przykryciem, na około 30 minut.
- Podziel ciasto na 24 porcje o wadze 80 gram i formuj kulki i ukladaj na blaszy pokrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp dodatkowo nasionami. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut, a potem piecz bułeczki przez 20 minut na 225ºC (termoobieg). Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem możesz piec dwie blachy bułek na raz.
2 komentarze
Jak ja bym zjadła takie domowe bułeczki.. <3
Alez bardzo prosze!