356
Angielskie muffins to bardzo popularne bułeczki na śniadanie, wypiekane od niepamiętnych lat w Anglii. Angielskie muffins – drożdżowe bułeczki, po wyrośnięciu piecze się na rozgrzanej i suchej patelni. Wspaniałe muffins (choć muffins w ogóle nie przypominają) jeszcze ciepłe na śniadanie czy podwieczorek.
Do ich zrobienia zachęcił mnie prosty przepis i polenta. Niecodziennie też piekę chleb na patelni, więc musiałam wypróbować ten nowy dla mnie sposób. Jak każde pieczywo angielskie muffins smakują najlepiej jeszcze ciepłe. Oto przepis na małą porcję w sam raz na śniadanie.
Przepis na angielskie muffins
Składniki:
- 3oo ml mleka
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego( fenkułu)
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 500 ml mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 250 ml mąki pszennej
- 100 ml polenty
Wykonanie:
- Upraż nasiona fenkułu na suchej patelni, po czym rozgnieć w moździerzu.
- Podgrzej mleko do 37ºC i rozpuść w nim drożdże.
- Dodaj rozgniecione nasiona kopru włoskiego, mąkę i sól i wyrób lekkie ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 60 minut.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 1,5 cm i foremką wytnij okrągłe placuszki.
- Popędzluj każdy placuszek wodą z obu stron i obtocz dokładnie w polencie. Pozostaw angielskie muffins jeszcze raz do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut.
- Piecz bułeczki w średnio nagrzanej patelni około 5 minut po obu stronach do momentu uzyskania złotego koloru.
- Podawaj jeszcze letnie angielskie muffins z masłem i dżemem.
2 komentarze
Wygladaja smakowicie ;)
Dziękuję. Pozdrawiam serdecznie!