Dzisiaj odpoczynek od wypieków ale nie na długo, bo już w sobotę następna urodzinowa impreza. Mam w planie upieczenie kilku ciast w rozsądnych ilościach… jeśli takie w ogóle istnieją. Ale o wypiekach wkrótce, a dzisiaj proponuję lekko zaostrzyć smak przepisem na roladki z kurczaka w ostrym sosie curry.
Curry mogę robić z zamkniętymi oczami, a zapach świeżo prażonych nasion, kminu, kolendry czy gorczycy przyprawia mnie o błogi zawrót głowy. Roladki z kurczaka nadziałam lekkim farszem z zielonej soczewicy i muszę przyznać, że ten pomysł przypadł mi do smaku, zwłaszcza, że bardzo lubię soczewicę. Delikatne w smaku roladki zatopiłam w ostrym sosie curry. Na codojedzenia znajdziecie sporo przepisów na ostre curry. Jak każde curry tak i w tym curry nie mogło się obyć bez tradycyjnych dla tej potrawy przypraw jak kminu rzymskiego, kolendry, kurkumy czy tikka masala.
Curry podałam z moim ulubionym ryżem po persku, a mianowicie nochod polo ugotowany z bobem i koprem. Jak widzicie można bardzo łatwo stworzyć niepowtarzalne potrawy pochodzące z różnych kuchni świata.
Przepis na roladki z kurczaka w ostrym sosie curry
Składniki:
5-6 porcji
- 4 piersi z kurczaka
- 150 ml zielonej soczewicy
- 4 dymki
- 5 – 6 ząbków
- 2 czerwone chili
- 1łyżka kurkumy
- 1łyżka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżka tandoori masala
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 puszka mleka kokosowego
- kilka liści thai bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju arachidowego
- świeża kolendra do posypania lub natka pietruszki
Ryż perski baghali polo
- 300 ml ryżu basmati
- ½ kg bobu
- 4 łyżki posiekanego kopru
- ½ g zmielonego szafranu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
- Ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie. Odcedź i zgnieć widelcem.
- Upraż nasiona przypraw na suchej patelni i zgnieć w moździerzu.
- Posiekaj 5 ząbków czosnku, jedną chili, thai bazylia i zmiksuj blenderem razem z pomidorami. Wlej do garnka, dodaj kokosowe mleko, uprażone przyprawy (zostaw łyżeczkę do farszu), kurkumę, sól i pieprz. Zagotuj sos, a potem zmniejsz temperaturę.
- Podziel piersi na mniejsze porcje, pobij lekko tłuczkiem, dopraw solą i tandoori masala.
- Do soczewicy dodaj część przypraw, posiekaną usmażoną dymkę, resztę czosnku i chili. Nałóż farsz na płaty kurczaka i zroluj. Ewentualnie użyj wykałaczek aby roladki się nie rozleciały. Zrumień roladki na oleju arachidowym i wrzuć do sosu curry. Gotuj 20 minut.
- Ugotuj ryż w dużej ilości osolonej wody. Kiedy ryż jest już prawie miękki odcedź go.
- Obierz obgotowany w osolej wodzie bób i podsmaż przez minutę na maśle z koprem i szafranem. Ewentualnie dodaj łyżkę wody.
- Wlej łyżkę oleju na dno garnka, w którym gotowałaś ryż po czym wysyp ryż, a następnie bób z koprem i lekko wymieszaj, aby ryż się nie połamał. Gotuj/uparuj ryż na najniższej temperaturze ( kuchnia ceramiczna na jedynce, kuchnia indukcyjna na czwórce). Ugotowany ryż łatwo poznać po odkryciu pokrywki wtedy bucha para i ryż jest na pewno ugotowany.
- Podawaj roladki z kurczaka polane sosem curry i ryżem.
6 komentarzy
aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam
Takiego efektu oczekuję od moich czytelników! Pozdrawiam serdecznie!
u Ciebie jak zawsze apetycznie
O dzięki Iza!
Mój dzisiejszy dialog z synem: (syn)- mamo, co na obiad?, (ja)- roladki z kurczakiem, (syn) – eee tam, jakie znowu roladki, (ja)- wg przepisu Gosi, (syn) – ok, do będą dobre……. Jak widać masz nowego (starego) wielbiciela twojej kuchni. :)
Japp!Nawet po tylu latach!