Proste curry na obiad to pyszne danie na rozgrzewkę. Bardzo lubię curry, ponieważ kocham orientalne przyprawy jak garam masala, curry, kurkumę, kmin rzymski, kolendrę, czy imbir. Te przyprawy używam od dawna, pewnie tak długo jak tutaj publikuję. Dużo inspiracji czerpię od moje pakistańskiej przyjaciółki, które wyśmienicie gotuje i od czasu do czasu udziela mi rad włącznie z testowaniem.
Nasze rodziny to nasze przyjacielskie grono od ponad 30 lat. Wymieniami się kulinarnymi doświadczeniami zatem od dawna. Polska kuchnia bardzo przypadła do smaku naszym przyjaciołom. Bardzo lubią pierogi z grzybami i kapustą, czerwony barszcz, żurek i sernik, a ja i moja rodzina lubimy ich orientalne potrawy.
Dzisiejsze proste curry ugotowałam z brokułami i dynią na kokosowym mleku. Curry jest aromatyczne, smaczne i rozgrzewające. Lubię gotować na ostro, ale bez przesady. Dodam, że za każdym razem dodaję więcej ostrych przypraw. Jedzenie na ostro to kwestia przyzwyczajenia. W tym curry jest duże świeże chili. Kiedy zaczynałam moją przygodę z gotowaniem to używałam zaledwie pół chili.
To na tyle o moich spostrzeżeniach na temat przypraw. Wracając do przepisu na dzisiejsze curry to znajdziecie w nim brokuły i dynię w towarzystwie soczystych kawałków kurczaka. Potrawy w formie curry charakteryzują się dużą różnorodnością składników. Do curry można dodać brokuły i dynię, szparagi i pieczarki. Można też ugotować warzywne curry, curry jagnięciną lub curry z wołowiną. Na „codojedzenia” znajdziecie wiele innych smacznych przepis na to danie, wystarczy, że w wyszukiwarce wpiszecie curry.
Innym smacznym elementem curry są dodatki. Na ogół podaję to danie do ryżu. Piekę również naan. Chleb jest nieodzownym elementem kuchni hinduskiej, ponieważ służy do zagarniania potrawy. Do dzisiejszego curry upiekłam chapati, które jest pakistańskim odpowiednikiem na indyjskie naan.
Proste curry z brokułami i dynią
4 – 6 porcji
Składniki:
350 g dyni hokkaido
1 brokuł
1 czerwone chili
500 ml kokosowego mleka
1 łyżka przecieru
1 pęczek świeżej kolendry
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
po jednej łyżeczce kminu rzymskiego i pieprzu kajeńskiego
3 łyżki masła lub ghee
Marynata do kurczaka
700 g fileta z kurczaka
100 g greckiego jogurtu, 10% tł.
1 łyżka garam masala
po jednej łyżeczce kurkumy i czerwonej papryki w proszku
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki soli
Chapati
300 g mąki razowej
1 łyżka oleju
sól do smaku
około 250 ml letniej wody
Do miski z przykrywką włożyć jogurt, wlać oliwę, dodać przyprawy i sól, wymieszać. Filety z piersi kurczaka podzielić na kawałki i włożyć do marynaty. Wymieszać mięso z marynatą, przykryć naczynie i włożyć do lodówki na godzinę lub na noc.
Pokroić dynię i podsmażyć na maśle wraz z przyprawami, drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przełożyć do garnka. Wlać kokosowe mleko na patelnię, wypłukać i wlać mleko do garnka. Następnie dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i zagotować curry.
Zamarynowane kawałki kurczaka zrumienić na maśle lub ghee. Dodać do sosu. Gotować przez 15 minut. Na koniec dodać różyczki brokułu, posiekaną kolendrę i gotować przez 5 minut. Podać curry z ryżem, rukolą i chapati.
Przyrządzenie i pieczenie chapati
Aby przyrządzić chapati należy rozpocząć od przygotowania ciasta. Połączyć mąkę z solą, oliwą i częścią wody. Zagniatać ciasto i stopniowo dodawane resztę wody, tyle, aby ciasto było elastyczne i miękkie. Wyrabiać około 10 minut, ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem.
Zagniecione ciasto przykryć folią i odstawić na pół godziny. Następnie podzielić na małe kulki, które następnie rozwałkować na cienkie placki. Piec chapati na rozgrzanej patelni żeliwnej około 20 s po każdej stronie. Podczas pieczenia pojawiają się charakterystyczne dla podpłomyków bąble. Gorące placki owinąć w ściereczkę i włożyć do foliowego woreczka. Chapati podaje się ciepłe. Chleb można zamrozić.