Zapowiada się piękny 1 Maj. Słońce świeci od samego rana, a i na moim talerzu również bardzo słonecznie, złote, kremowe curry z kurczakiem, szparagami i pieczarkami. Niedawno pisałam, że pojawiły się szparagi. Szparagi należą do moich ulubionych warzyw. Ostatnio kupiłam spore opakowanie zielonych szparagów w postaci samych kłosów. Nieco droższe, ale nie muszę już odcinać twardych końcówek. Końcówki właściwie nie stanowią problemu, bo można je wykorzystać do gotowania zupy szparagowej.
Dzisiaj jednak na niedzielny obiad ugotowałam kremowe curry. Curry można podać z ryżem , bulgur lub inną kaszą. Jeśli macie czas i ochotę to możecie upiec naan z patelni i przyrządzić raita. Uwielbiam kuchnię azjatycką za jej różnorodność. To dzięki niej poznałam smak większości przypraw wcześniej mi nieznanych. Mam mnóstwo książek inspirowanych azjatycką kuchnią. Mam przyjaciół, którzy pochodzą z Azji i dzielą się ze mną swoimi przepisami. Domowa kuchnia hinduska jest aromatyczna i bardzo zdrowa. Przepis na curry i inne dania kuchni azjatyckiej świetnie sprawdzają się na diecie lchf. Oczywiście ja jem curry z ryżem kalafiorowym. Jak widzicie będąc na diecie lchf wcale nie muszę gotować podwójnie!
Wracając do przepisu na kremowe curry to potrzebujecie kokosowe mleko. Ja użyłam akurat kokosowej śmietanki, przez co curry było jeszcze bardziej kremowe. Jeśli nie lubicie kokosowego mleka, to polecam przepis na kurczaka ze szparagami w śmietanie. Skoro żółte curry to potrzeba do tej potrawy również curry w proszku, kurkumy i kminu rzymskiego. Curry powinno być ostre. Jeśli wolicie mniej ostre to wystarczy jedno małe chili. Moja rodzinka lubi na ostro, więc ja podkręcam metabolizm ostro, dosłownie!
Kremowe curry
4-6 porcji
Składniki:
800 g fileta z piersi kurczaka
10 cm pora
1 czosnek solo
250 g pieczarek
200 g zielonych szparagów
1 czerwone chili
100 ml bulionu z kurczaka
500 ml kokosowej śmietanki
2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1½ łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka białego pieprzu
½ łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżki papryki papryki w proszku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
sól do smaku
2 łyżki masła do smażenia
3 łyżki natki pietruszki lub kolendry
Filety z kurczaka jeśli zbyt duże podzielić na mniejsze porcje, natrzeć solą, papryką i białym pieprzem. Zrumienić na rozgrzanym maśle. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni smażyć pokrojone w plasterki pieczarki, por i pozostałe przyprawy. Wlać bulion, kokosową śmietankę, soję, sos rybny i sok z limonki. Gotować sos przez 5 minut. Następnie dodać szparagi i kurczaka. Gotować przez 5 minut, nie dłużej, bo inaczej kurczak będzie suchy. Podać danie z ryżem lub kaszą i przyprawionym jogurtem z kolendrą lub hinduską raita.
P.S.
Zamiast fileta z piersi kurczaka można użyć filetów z udek kurczęcych. Uprażone nasiona kminu rzymskiego rozdrobnić w moździerzu, curry będzie jeszcze bardziej aromatyczne.
2 komentarze
Super przepis! Ja dodałem trochę ostrej papryki i wyszło mega :)
Zawsze kupuję szparagi, a potem zastanawiam się, co z nimi zrobić, żeby przepis nie był nudny. No i znalazłem Twój przepis i mam w końcu rozwiązanie. Zapowiada się przepysznie! :)