387
Mój syn wrócił niedawno z Meksyku. Oprócz wspaniałych wrażeń, opalenizny i zdjęć, przywiózł meksykańskie przyprawy. Nie mogłam się doczekać aby je w końcu użyć!
Wybór padł na grillowany kurczak, oczywiście po meksykańsku.
Meksykańskie przyprawy zawierają bardzo dużo cytryny, pietruszki i chili. Tak smakuje mój grillowany kurczak, ostro i lekko kwaśno. Wspaniała kombinacja!
Grillowany kurczak po meksykańsku
Składniki:
12 porcji
- 1 kg filety z kurczaka
- 2 łyżki meksykańskiej przyprawy ( cytryna, pietruszka i chili )
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- 12 patyczków drewnianych, (ja użyłam metalowych szpikulców)
Wykonanie:
- Podziel filety z kurczaka na kawałki. Wymieszaj przyprawy z oliwa i sola.
- Dodaj kurczaka do marynaty i wymieszaj. Marynuj kurczaka najmniej przez godzinę lub pozostaw na noc w lodówce.
- Namocz 12 patyczków do grilla. Nabij kurczaka na patyczki i grilluj 5 minut na patelni grillowej lub grillu.
Do grillowanego kurczaka po meksykańsku pasuje oczywiście salsa. Przepis wkrótce. A może lubisz orientalne smaki, kurczak tandoori?
7 komentarzy
Brzmi pysznie ;D
Diekuje!
fajnie, juz sie nie moge doczekac prawdziwego grilla:)
Nie nie ma lepszego prezentu z wypraw jak lokalne przyprawy :) Sama często kupuje, a później stosuje w mojej kuchni.
Tez tak myślę!
Kuszące, ostre (jak żyletki) i wyglądające rewelacyjnie – pyszne jedzonko.
:D Tak ostry, że aż skręca? Naprawdę fajnie wygląda. Ślinka cieknie…
Dzięki! żebyś wiedział, że ostry!