326
Grillowany łosoś z warzywnym couscous chodził za mną już od dłuższego czasu. Nie zastanawiając się dłużej zamarynowałam łososia w czerwonym pesto na godzinkę. W międzyczasie przygotowałam warzywa do couscous.
Grillowany łosoś to szybki obiad. Łososia można zamarynować na noc, będzie wtedy jeszcze lepszy w smaku. Idealnie ugrillowany łosoś ma chrupiącą skórkę a w środku jest bardzo miękki.
Grillowany łosoś z pesto z couscous
Składniki:
5 porcji
- 600 g łososia, filet
- 2 czubate łyżki pesto, czerwonego
- sol i pieprz do smaku
Warzywne couscous
- 2 ½ dl couscous
- ½ l warzywnego bulionu
- 1 cukinia, około 200 g
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- garść rukoli
- 50 g sera feta
Wykonanie:
- Podziel łososia na porcje, natrzyj pesto, solą i pieprzem. Marynuj przynajmniej przez godzinę. Grilluj łososia na patelni grillowej lub grillu.
- Rozpuść kostkę bulionową we wrzątku i zalej couscous. Pozostaw pod przykryciem na 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Cebulę i cukinię pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki. Smaż warzywa na oleju, aż będą miękkie i lekko zrumienione. Wymieszaj z couscous.
- Na koniec dodaj rukolę i posyp pokruszonym serem feta.
- Podaj łososia z couscous na ciepło.