469
Lubię ziemniaki, ale takie wymyślne, a już ziemniaki faszerowane zapiekane to tradycyjne danie w mojej kuchni. Ziemniaki zapiekane robię na różne sposoby, dzisiaj z brokułami i żółtym serem. Udało mi się kupić bardzo duże okazy, im większe tym lepiej.
Ziemniaki kroję najpierw wzdłuż na pół, solę i piekę w piekarniku do miękkości. Upieczone ziemniaki wydrążyłam częściowo. Miąż wykorzystałam do nadzienia, którym wypełniłam ziemniaki. Proste danie i bardzo smaczne pasujące jako przystawka do grilla czy innego mięsa.
Przepis na ziemniaki faszerowane zapiekane
Składniki:
- 10 dużych ziemniaków
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek żółtego sera, startego około 150 ml
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 brokuł
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
- Ziemniaki umyj, osusz i podziel wzdłuż na pół. Posól, polej oliwą i upiecz do miękkości w piekarniku na 160ºC termoobieg przez 40 minut. Gotowe ziemniaki wydrąż częściowo. Miąż włóż do pojemnej miski.
- Podziel brokuł i zblanszuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do ziemniaków.
- Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, podsmaż na oliwie lekko bez zrumienienia. Dodaj do ziemniaków wraz ze startym serem , dopraw solą, pieprzem i tymiankiem i wszystko delikatnie zamieszaj. Tak przygotowanym nadzieniem napełnij wydrążone ziemniaki i zapiecz w piekarniku na 200ºC przez około 15 minut.
- Podawaj na ciepło jako dodatek do mięsa lub grilla.
5 komentarzy
Lubię zapiekane ziemniaki, a te sa proste do zrobienia i wyglądają apetycznie.
Kasia
Dziekuje Kasiu. Pozdrawiam serdecznie!
lubię takie faszerowane ziemniaczki ;)
I niech ktoś mi powie, że ziemniak nie jest elegancki! ;)
No właśnie!