Skorzystam z ładnej pogody i grillowałam warzywne szaszłyki z halloumi. Szaszłyki można zrobić nie tylko z mięsa. Halloumi świetnie się do nich nadaje. Bardzo lubię cukinię. To ona jest jednym z warzyw, które postanowiłam grillować. To bardzo kruche warzywo. Kiedy więc je grilluję kroję na spore kawałki, aby zbytnio nie zwiotczała. Wierzcie mi, że lekko podpieczona cukinia smakuje wyśmienicie.
Jak przyrządzić warzywne szaszłyki z halloumi?
Bezmięsne szaszłyki przygotowuje się podobnie jak szaszłyki z kurczaka, czy szaszłyki z karkówki. Podobnie jak mięso tak i warzywa oraz halloumi trzeba najpierw zamarynować. Do tego jest potrzebna oliwa, przyprawy i zioła. Warzywa nabierają smaku, a po pieczeniu są soczyste, miękkie ale wciąż lekko chrupiące.
Halloumi po upieczeniu i jeszcze ciepły jest chrupiący z wierzchu, a w środku miękki. Muszę przyznać, że halloumi na ciepło smakuje najlepiej. Ten chrupiący ser z koziego mleka jest idealny do grillowania. Po upieczeniu na grillu halloumi nabiera wyjątkowego smaku, który sprawia, że trudno oderwać się od jedzenia.
Halloumi na patyku – inspiracje na letnie grillowanie
Lato to czas, kiedy zapach grillowanego jedzenia unosi się w powietrzu, a atmosfera pikników i spotkań na świeżym powietrzu sprawia, że smak potraw smażonych na ruszcie staje się jeszcze bardziej wyjątkowy. Wśród różnorodności grillowanych smakołyków, szukając oryginalnych inspiracji, warto zwrócić uwagę na halloumi na patyku.
Grillowane kawałki halloumi na patyku to nie tylko pyszna przekąska, ale także świetna alternatywa dla mięsnych dań na grillu, doskonała dla wegetarian i miłośników zdrowego odżywiania. Z łatwością można przygotować je z dodatkiem ulubionych warzyw, owoców czy ziół, dodając tym samym wyjątkowy smak i aromat.
Składniki:
2 cukinie
1 mała papryka zielona
1 czerwona papryka
20 pomidorów koktajlowych
300 g halloumi
2 łyżki oliwy
1 ½ łyżeczki soli
½ łyżeczki suszonych płatków chili
1 łyżeczka suszonego oregano
¾ łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Do miski wlać oliwę. Dodać sól, chili, pieprz i oregano. Wymieszać marynatę. Pokroić cukinię, paprykę i halloumi na kawałki. Wraz z pomidorami włożyć je do miski z marynatą, przemieszać i odstawić na 20 minut. Namoczyć w wodzie drewniane szpikulce.
- Rozgrzać grill. Naciągnąć warzywa i halloumi na szpikulce i grillować około 8 minut co i rusz odwracając, aby szaszłyki równomiernie się zrumieniły. Smacznego!