Pogoda w Goteborgu zaczyna wreszcie dopisywać. Słonecznie i bezdeszczowo, aż miło! Balkon wreszcie otworzony. Wczoraj kupiliśmy nowy grill, więc jeśli pogoda się utrzyma będę grillować w weekend. Postanowiłam więc przygotować BBQ sos, która świetnie pasuje do wieprzowego mięsa. Bardzo prosty przepis w wykonaniu. Gotowy sos można przechowywać w lodówce do tygodnia lub zapasteryzować w mniejszych słoiczkach.
Składniki:
90 g brązowego cukru
225 ml japońskiej soi
1¼ łyżki ryżowego octu
1 ½ lyżki sambal oelek
2 łyżki sezamowego oleju
1 łyżeczka czarnego pieprzu
5 cm świeżego imbiru, utarty około 2 łyżki
5 ząbków czosnku, przeciśnięte przez praskę
1¼ łyżki ziemniaczanej mąki lub kukurydzianej
1 ¼ łyżki wody
Wszystkie składniki umieść w małym rondelku i zagotuj. Gotuj przez 10 minut. Rozpuść ziemniaczaną mąkę lub kukurydzianą w wodzie i dodaj do sosu energicznie mieszając. Zagotuj i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Ostudzony sos przelej do słoiczka z nakrętką. Można przechowywać w lodówce do tygodnia.
1 comment
Jestem prawdziwą maniaczką tego sosu…