613
Oto bufetowe wydanie perskiego kebabu kubide, kebab na patyku. Niedawno mieliśmy w domu małe party i właśnie przygotowałam takie mini porcje, wygodne do jedzenia.
Przepis na kebab z wołowiny
Składniki:
12 porcji
- 1,2 kg mięsa mielonego, wołowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki startej cebuli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta szafranu
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1½ łyżeczki soli
- 12 patyczków, namoczonych w wodzie
Wykonanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Nabieraj porcje o wadze 100 gram i oblep mięso wokół patyczka.
- Grilluj mini kebaby na patelni grillowej lub grillu około 10 minut.
7 komentarzy
Dodałbym jeszcze dużo posiekanej kolendry albo pietruszki do mięsa. Chociaż bez tego i tak wygląda pysznie.
Pozdrawiam
Dziekuje! Rowniez pozdrawiam
idealne na przekąske, ale i obiad:)
Ps. zapraszam do akcji „gotowanie za głosowanie” na moim blogu:)
Od dawna chodzi mi po głowie kebab na patyku. Teraz już nie mam wymówki, muszę zrobić.
Polecam bardzo!
Kebaby na patyku to zdecydowanie coś co polubiłam „od pierwszego zrobienia” :)
Uwielbiam kebaby, ale ten przepis wydaję się wyjątkowo smaczny! Ciekawa kombinacja składników.