Mój krótki aczkolwiek bogaty w wydarzenia pobyt w Polsce zakończył się. Udałam się do Warszawy w celu uczestniczenia w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez samego Adama Chrząstkowskiego. Przypomnę, ze mój przepis na łososia w stylu orientalnym został wyróżniony, a ja jako jego autorka nagrodzona udziałem w owych warsztatach kulinarnych.
Moje oczekiwania zostały spełnione w całości. Moim celem było poznanie nowych ludzi, blogerów kulinarnych, którzy dzielą ze mną wspólne zainteresowania do gotowania, blogowania i kulinarnej fotografii. Nie mniej najważniejszym było poznanie nowych potraw z łososia, no i oczywiście ich autora Adama Chrząstkowskiego.
Ugotowaliśmy razem 7 potraw z łososia: 2 zupy, dwie zimne przystawki /przekąski oraz 3 dania główne. Ale aby ugotować tak pyszne dania musieliśmy się nauczyć filetować łososia oczywiście pod ścisłym okiem samego mistrza. Myślałam, ze filetowanie to trudne i pracochłonne zajęcie, ale nie, nie w przypadku łososia. Po przyjeździe do domu od razu oświadczyłam małżonkowi, ze od teraz kupujemy łososia w całości i filetujemy sami.
Na pewno jesteście ciekawi co mi przypadło ugotować, mi i Izie z blogu Paleta smaku. Otóż mi jako namiętnej fance zup przypadło w udziale ugotować zupę ze szpinaku i mascarpone. Ale to jeszcze nie wszystko! Do zupy przygotowałyśmy ciekawe dodatki w postaci lekko smażonego łososia podprawionego sosem, przypominającym gremolatę oraz chipsów, do których zrobienia wykorzystałyśmy skórę z łososia. Tak, tak nic się zmarnowało, a pozostałe resztki ryby zostały wykorzystane do ugotowania rybnego wywaru, potrzebnego do zupy szpinakowej jak i tej na mleku kokosowym.
Po pracowitym dniu zasłużyliśmy na odpoczynek i ucztę, wręcz niebiańską. Spróbowałam wszystkich potraw, które mi bardzo smakowały i nie tylko mi! Wszędzie było słychać błogie odgłosy powszechnego zadowolenia…
Dzisiaj przedstawię wam przepis na zupę szpinakową. Zupa ta jest bardzo puszysta, delikatna w smaku i świetnie się komponuje z dodatkami, które do niej przygotowałyśmy. Oto przepis:
Zupa ze szpinaku z mascarpone, łososiem i chipsami
Składniki:
Rybny bullion / wywar
- resztki z odfiletowanego łososia
- włoszczyzna (seler, pietruszka, marchewka,)
- 3 liście laurowe
- 5 nasion ziela angielskiego
- 3 l zimnej wody
Zupa szpinakowa
- 750 ml rybnego wywaru (bullion)
- 400 g świeżego szpinaku
- 250 g serka mascarpone
- garść liści bazylii
- 2 bananowe szalotki
- 2 ząbki czosnku
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Alà carpaccio z łososia
- 400 g fileta z łososia
- 1 łyżeczka listków tymianku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok z ½ cytyny
- 1 łyżeczka sambal oelek
- sól do smaku
Chipsy ze skóry łososia
- oczyszczona skóra z łososia
- sól
- oliwka
Wykonanie:
- Z podanych składników ugotuj wywar.
- Poszatkuj cebulę, czosnek i zeszklij na głębokiej patelni.Dodaj szpinak, bazylię i podlej wywarem. Gotuj zupę 10 minut po czym zmiksuj. Do gorącej zupy dodaj mascarpone i zmiksuj jeszcze raz.
- W międzyczasie podsmaż łososia na patelni, najpierw mocno rozgrzanej. Zmniejsz temperaturę i smaż łososia, ale tak, ze środek jest prawie surowy.
- Skórę z łososia posól, ułóż między dwoma arkuszami pergaminu i przygnieć np. dodatkową blaszką. Włóż do nagrzanego piekarnika na 160ºC I piecz na wiór, ale nie przypal.
- Zrób sos do łososia. Sos ten przypomina remolatę, włoski sos, na który składa się posiekana pietruszka, otarta skórka z cytryny i zgnieciony czosnek. Kwas z soku cytrynowego powoduje, ze lekko surowy łosoś „dosmaża się”.
- Przed podaniem zmiksuj zupę jeszcze raz do spienienia. Udekoruj łososiem i chipsami.
6 komentarzy
Oj było pysznie ! Do tej pory zastanawiam się co było moim faworytem :) Dzięki za wspólne gotowanie. szkoda, że tak krótko i w pośpiechu, za to wrażeń była moc. Pozdrawiam Was ! :)
Dziękuję Iza! Fajnie było się spotkać i pogotować razem!
bardzo fajna relacja i pyszne dania ;))
Dziękuję Iza! Było wspaniale!
Faktycznie, było super! Miło było Cię poznać.
Mi tez bylo milo cie poznać!Kto by pomyślał, ze spotkam blogerke z Piły