Wielu rodziców wystrzega się podawania dzieciom słodkości, z uwagi na to, że powszechnie panuje przekonanie, że słodycze są niezdrowe pod wieloma względami.
Jednak jak się okazuje, mogą być również zdrowe i pyszne słodkie przekąski. Jak to możliwe? Wystarczy kilka sprytnych sztuczek, aby słodkości, które daje się dzieciom, były zdrowe. Najlepiej przygotowywać je samemu, gdyż wtedy ma się pewność, co pociecha dostaje do jedzenia.
Zdrowe słodycze, czyli jakie?
Dla wielu osób hasła zdrowe i słodycze wykluczają się. Jednak w sklepach można dostać produkty, które są bardzo zdrowe i przy tym pyszne. A przygotowane w domu słodkie przekąski są jeszcze lepsze. Zdrowe słodkości będą przede wszystkim bazowały na owocach, które z natury są bardzo słodkie. Będą też miały mniejszą zawartość cukru dodanego. Warto postawić również na takie dodatki jak kakao, orzechy czy bakalie. Z tych składników można przygotować naprawdę bardzo pyszne i jednocześnie zdrowe słodycze.
Czy można całkowicie wyeliminować cukier z diety?
Niejednokrotnie można usłyszeć, że cukier jest zły i szkodzi naszemu zdrowiu. To stwierdzenie jest prawdziwe, ale tylko wtedy, gdy przesadzimy z ilością cukru spożywanego w ciągu dnia. Cukier przyjmowany w prawidłowych ilościach jest wręcz wskazany w diecie – dostarcza energii organizmowi do prawidłowego działania. Jednak wiele osób je go zbyt dużo zapominając, że praktycznie we wszystkich produktach spożywczych znajduje się cukier, również w tych z pozoru niekojarzących się ze słodyczą np. wędlinach. W związku z tym, okazuje się, że dzienne spożycie cukru w wielu przypadkach jest bardzo duże. Dlatego też warto wiedzieć, co go zawiera i z jakich źródeł warto go przyjmować.
Zdrowe słodycze – poznaj przepis na pyszne ciasteczka owsiane
Przysmakiem, który podbija serca wszystkich miłośników słodkości, są ciasteczka owsiane. Do ich przygotowania potrzeba: 1,5 szklanki płatków owsianych, 2-3 łyżki masła orzechowego, 2-3 łyżki cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, jedno jajko i orzechy bądź bakalie do dekoracji.
Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać tak, aby tworzyły zwartą masę. Należy formować z niej małe kulki, które układa się na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać, że ciastka nieco urosną, dlatego trzeba zachować między nimi odpowiednią odległość. Ciastka można nieco spłaszczyć przed wsadzeniem ich do piekarnika. Ciastka należy piec ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza (ciastka wkłada się do ciepłego piekarnika).
Więcej inspirujących przepisów na zdrowe słodycze można znaleźć na stronie https://uczymyjakslodzic.pl/10-pomyslow-na-zdrowe-slodycze/.
Wyjątkowe placuszki jabłkowe
Bardzo pyszną i równie łatwą w przygotowaniu przekąską są pieczone w piekarniku placuszki jabłkowe. Do ich przygotowania potrzebne są dwa jabłka, ¾ szklanki mleka, jedno jajko, jedna szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej, 4 łyżeczki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego oraz 1 łyżka oleju rzepakowego.
Jabłka należy obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. W misce należy wymieszać ze sobą suche składniki, po czym dodać jajko, mleko, aromat oraz olej i dokładnie wymieszać. Na koniec należy dodać jabłka i ponownie wymieszać. Ciasto należy nakładać niewielkimi porcjami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Placki piecze się ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (należy je włożyć do nagrzanego piekarnika).
Artykuł sponsorowany