381
Wczoraj upiekłam bułeczki grahamki. Zalazłam w lodówce paczkę twarożku i nie zastanawiając się długo dodałam do zaczynu. Miałam też resztkę suszonej żurawiny, która również powędrowała do ciasta.
Grahamki wyszły super, fajnie wypieczone z chrupiącą skórką, lekko słodkie z delikatnym posmakiem twarogu. W sam raz na śniadanie czy kolację. Jeszcze jeden dobry wypróbowany przepis, który na pewno nie raz wykorzystam.
Przepis na bułeczki grahamki
Składniki:
20 bułeczek
- 1 l mąki pszennej
- 400 ml mąki grahamki
- 100 ml pszennych otręb
- 550 ml ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- 200 g twarożku
- 100 ml suszonej żurawiny
- 50 g masła
- 1 łyżka miodu, czubata
- 2 ½ łyżki soli
- 2 łyżki roznych nasion do posypania ( sezam, mak, siemię lniane)
- jajko do posmarowania
Wykonanie:
- Rozpuść drożdże w mleku i dodaj stopniowo obie mąki i otręby, sól, miód, a następnie twarożek i żurawinę . Zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą asystenta i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Podziel ciasto na 100 gramowe porcje i formuj okrągłe bułeczki. Ułóż bulki na blaszy wyłożonej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp nasionami. Pozostaw znowu do wyrośnięcia na 20-30 minut.
- Piecz grahamki na 225ºC (termoobieg) przez 20 minut.
1 Komentarz
w sam raz na sniadanie ;)))