Chrupiące, świeżo upieczone śniadaniowe bułeczki ze słonecznikiem zazwyczaj piekę w weekend, kiedy mam więcej czasu. Pachnie wtedy w całym domu! Tylko je jeść! Macie słabość do domowych wypieków? Ja tak!
Do tego wypieku użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, mąki pszennej i mąki durum. Bułki są smaczne i dobrze wypieczone. Lubię, kiedy mają chrupiącą skórkę.
Są to typowe śniadaniowe bułeczki, które świetnie smakują z żółtym serem, twarogiem, czy wędliną.
Śniadaniowe bułeczki orkiszowe ze słonecznikiem
16 bułeczek
Składniki:
50g świeżych drożdży
250 g mąki durum
250 g pelnoziarnistej mąki orkiszowej
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
700 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
100 ml + 3 łyżki słonecznika do posypania
Drożdże rozpuść w wodzie, wlej oliwę. Dodaj wszystkie suche składniki i zagnieć gładkie ciasto. Wyrabiaj ciasto przez 15 minut, najlepiej przy pomocy asystenta kuchennego. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Kształtuj kulki o wadze 90 g. Mi wyszło 16 bułek z tego przepisu. Posmaruj bułeczki wodą, posyp słonecznikiem i odstaw do ponownego wyrośnięcia, na 20 minut. Piecz bułeczki w piekarniku na nagrzanym na 225 º C (termoobieg) przez 15-20 minut. Bez termoobiegu, według piekarnika.