Chrupiace , swiezo upieczone buleczki ze slonecznikiem. Pachnie w calym domu! Tylko je jesc.
Przepis na sniadaniowe buleczki orkiszowe ze slonecznikiem
Składniki:
na 16 buleczek
- 50g świeżych drożdży
- 250 g mąki durum
- 250 g pelnoziarnistej maki orkiszowej
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 7 dl wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 dl + 3 łyżki słonecznika do posypania
Wykonanie:
- Drożdże rozpuść w wodzie, wlej oliwe.
- Dodaj wszystkie suche składniki i zagniec gładkie ciasto. Wyrabiaj ciasto przez 15 minut, najchetniej przy pomocy asystenta kuchennego.
- Zostaw ciasto do wyrosniecia na 30 minut.
- Kształtuj kulki o wadze 90 g. Mi wyszlo 16 bulek. Popedzluj buleczki wodą, posyp ziarnami słonecznika i pozostw do wyrosniecia jeszcze raz, na okolo 20 minut.
- Piecz buleczki w piekarniku na 225 º C (termoobieg) przez 15-20 minut.