Śniadaniowe buŁeczki orkiszowe ze słonecznikiem

Chrupiące, świeżo upieczone śniadaniowe bułeczki ze słonecznikiem zazwyczaj piekę w weekend, kiedy mam więcej czasu.  Pachnie wtedy w całym domu! Tylko je jeść! Macie słabość do domowych wypieków? Ja tak!

śniadaniowe bułeczki orkiszowe codojedzenia blog kulinarny

Do tego wypieku użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, mąki pszennej i mąki durum. Bułki są smaczne i dobrze wypieczone. Lubię, kiedy mają chrupiącą skórkę.

buleczki orkiszowe ze slonecznikiem

Są to typowe śniadaniowe bułeczki, które świetnie smakują z żółtym serem, twarogiem, czy wędliną.

śniadaniowe bułeczki orkiszowe ze słonecznikiem

Śniadaniowe bułeczki orkiszowe ze słonecznikiem

16 bułeczek

Składniki:

50g świeżych drożdży

250 g mąki durum

250 g pelnoziarnistej mąki orkiszowej

500 g mąki pszennej

2 łyżeczki soli

700 ml wody

2 łyżki oliwy z oliwek

100 ml + 3 łyżki słonecznika do posypania

Drożdże rozpuść w wodzie, wlej oliwę. Dodaj wszystkie suche składniki i zagnieć gładkie ciasto. Wyrabiaj ciasto przez 15 minut, najlepiej przy pomocy asystenta kuchennego. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Kształtuj kulki o wadze 90 g. Mi wyszło 16 bułek z tego przepisu. Posmaruj bułeczki wodą, posyp słonecznikiem i odstaw do ponownego wyrośnięcia, na 20 minut. Piecz bułeczki w piekarniku na nagrzanym na 225 º C (termoobieg) przez 15-20 minut. Bez termoobiegu, według piekarnika.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *