Jakos sie nie moge obyc bez dynii. To warzywo ma wszechstronne zastosowanie mojej kuchni. Bardzo lubie dynie pizmowa zwana tez butternut squash. Dynia ta swietnie nadaje sie do wypiekow ze wzgledu na swoj slodkawy i orzechowy posmak.
Do dzisiejszych muffinow uzylam wlasnie surowej dynii pizmowej. Aby jeszcze bardziej podkreslic jej orzechowy smak dodalam wloskich orzechow, a oslodzilam brazowym cukrem i syropem klonowym.
Przepis na muffiny jablkowo dyniowe z orzechowa nuta
Skladniki:
8 muffinow
- 4 dl maki pszennej
- 1½ dl brazowego cukru
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1 dl syropu klonowego
- 1 dl oleju
- 2 jaja
- 1 dl mleka
- 1 dl posiekanych orzechow wloskich
- szczypta soli
- 2½ dl startej dynii
- 1 kwaskowate jablko
Wykonanie:
- Wymieszaj suche skladniki w misce.
- W drugiej misce wymieszaj lekko mleko z jajami, olejem i syropem klonowym.
- Wsyp suche skladniki do mokrych i wymieszaj wraz z utarta dynia. Nie mieszaj za dlugo, bo muffiny beda wtedy zbite.
- Uloz papierowe foremki w formie na muffiny i napelnij ciastem.
- Obierz jablko i pokroj w kostke. Uloz pare kostek na kazdej muffinie, lekko przyciskajac.
- Piecz muffiny w piekarniku na 160ºC okolo 25 minut.