Witam serdecznie i zapraszam na muffiny dyniowe ze śliwkami. Dawno nie piekłam muffinów, więc trochę za nimi zatęskniłam. Dzisiaj upiekłam muffiny dyniowe z dodatkiem wędzonych śliwek. Pyszne, wilgotne muffiny. Nie przypuszczałam, że dynia i wędzona śliwka tak fajnie do siebie pasują.
Masa na muffiny jest dosyć gęsta, ale nie zapominajcie, że pieczona dynia jest bardzo wilgotna. Muffiny dyniowe pieką się też znacznie dłużej niż na przykład muffiny czekoladowe.
Przepis na muffiny dyniowo śliwkowe
Składniki:
na 10 dużych muffinów
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 120 g cukru
- 100 ml jogurtu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g roztopionego masła
- 350 g upieczonej i rozgniecionej dyni
- 70 g wędzonych śliwek, pokrojonych na małe kawałki
- 3 łyżki grubo posiekanych orzechów pekan + 2 łyżki do posypania
Wykonanie:
- Suche składniki czyli mąkę, cukier, proszek i cynamon wymieszaj w misce. W drugiej misce wymieszaj widelcem jogurt, jajka, roztopione masło i ekstrakt waniliowy.
- Wymieszaj teraz mokre składniki z dynią. Na koniec dodaj suche składniki wędzone śliwki i część orzechów. Wymieszaj delikatnie.
- Papierowe papilotki umieść w formie do muffinek i napełnij masą. Piecz na 175ºC przez około 20 minut.
Pozwoliłam sobie polukrować muffiny i posypać resztą orzechów. Na 10 muffinów potrzeba 150 ml cukru pudru i około jednej łyżki soku z cytryny.
12 komentarzy
No i kolejne pyszności. Uwielbiam muffiny i takich jeszcze nie jadłem. Czas to nadrobić :)
Polecam! I dla koloru i dla smaku!
Looks so sweet and delicious!
Thanks Pamela!
Bardzo intrygujące połączenie smaków, wierzę, ze są pyszne :)
Jak mój ocenił, profesjonalne…ha, ha…
Mmmmm…. pycha!
Gosiu, piję wspaniałą gevalię i takie mufiny do niej to byłby raj :-)
Ha, ha …Asiu! Masz rację!
Wyglądają wspaniale!!!
Dziękuję!
jakie one ładne