605
Jak ja lubię takie wypieki! Muffinki marchewkowe bez dodatku cukru i tłuszczu, dietetyczne i bezglutenowe. Zjadłam kilka na raz bez wyrzutów sumienia. Muffinki można przygotować na poczekaniu. Dwadzieścia minut w piekarniku i muffinki już są upieczone, a po domu roznosi się słodki zapach migdałów i kokosu.
Lubicie dietetyczne muffinki na śniadanie, to polecam również muffinki z morelami lub muffinki orkiszowe.
Przepis na muffinki marchewkowe bez dodatku cukru
Składniki:
na 14 małych muffinek
- 150 ml mąki migdałowym
- 2 łyżki siemienia lnianego, lekko rozdrobnione
- 1 łyżka psyllium
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżki płatków kokosowych
- 100 ml orzechów pekan, grubo posiekanych
- 75 ml rodzynek
- 2 łyżki nasion dyni
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- ½ banana, purre + ½ banana, pokrojonego w kostkę
- 2- 3 łyżki syropu z agawy
- 80- 100 ml mleka
- 150 ml startej marchwi
Wykonanie:
- Suche składniki i mokre składniki wymieszaj w dwóch osobnych miskach. Teraz połącz je w całość, lekko mieszając na jednolitą masę.
- Napełnij muffinkowe papilotki po brzegi i piecz w piekarniku na 175ºC (termoobieg) przez około 20 minut.
3 komentarze
Lubię takie zdrowe wypieki z ziarnami!
Ja też!
jak pysznie wyglądaja