369
Śniadanie uwielbiam i zawsze sobie dogadzam. Dziś z samego rana upiekłam muffinki śniadaniowe z suszonymi morelami, rodzynkami i słonecznikiem. Muffinki są lekko słodkie, głównie ze względu na suszone owoce, ale i tak dodałam odrobinę brązowego cukru.
Muffinki śniadaniowe lub po treningu jak kto woli są gotowe w 20 minut. Naprawdę szybkie i zdrowe śniadanie! Jeśli lubicie takie zdrowe muffinki to proponuję też muffinki dietetyczne z jagodami, które sama niedługo upiekę, bo jagody już zaczynają dojrzewać w pobliskim lesie.
Przepis na muffinki śniadaniowe z morelami, rodzynkami i słonecznikiem
Składniki:
na 10 muffinek śniadaniowych
- 250 ml mąki pszennej
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g nasion słonecznika
- 6 łyżek drobnych rodzynek
- 10 suszonych moreli
- 100 ml mleka
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 2 czubate łyżki gęstego jogurtu
- 2 jajka
- szczypta soli do smaku
Wykonanie:
- Wymieszaj oddzielnie suche składniki i mokre, po czym połącz delikatnie za pomocą łyżki.
- Wstaw papierowe foremki w otwory w formie muffinkowej i napełnij ciastem. Jeśli nie masz formy muffinkowej użyj podwójnych foremek papierowych, bo inaczej wypłynie ciasto.
- Piecz muffinki śniadaniowe w piekarniku na 200ºC z termoobiegiem, przez 10 – 12 minut, lub do suchego patyczka.
2 komentarze
smakowicie „nadziane” te muffinki ;))
No lubię takie! Pozdrawiam