Muffiny marchewkowe z ananasem i orzechami

Muffiny marchewkowe z ananasem i orzechami to kolejny wypiek na majówkę. Muffiny to praktyczny wypiek. Od razu wiadomo ile będzie sztuk, do tego wszystkie jednakowe, więc nikt nie będzie wybierać. Nie muszę chyba dodawać, że muffiny piecze się w dwadzieścia minut! To mój kolejny przepis na muffiny marchewkowe. tym razem upiekłam muffiny z marchewką, ananasem i włoskimi orzechami. Użyłam również mąki grahamki….nie, nie to nie żadne dietetyczne muffinki, bo zawierają sporo cukru. Dodatek mąki grahamki nie jest przyczyną aby nazwać te muffinki dietetyczne.

muffiny_marchewkowe

muffiny marchewkowe przepis

Do muffinów ugotowałam karmelowy sos. Lubicie karmelowy sos? To najprostszy sos do deserów, na który składają się dwa składniki, śmietanka kremówka i golden syrop. Oczywiście jeśli nie macie syropu, możecie roztopić cukier, a potem dodać śmietankę. Na wszystko jest sposób. Lubię gotować sos karmelowy, bo gotuję tyle ile mi potrzeba. Na ogół na 100 ml śmietanki używam 2 łyżki golden syropu. Do muffinów podwoiłam proporcje. Jeszcze ciepłe muffiny jedliśmy z waniliowymi lodami i malinami, polane karmelowym sosem. Deser wypas!

Muffiny marchewkowe

Składniki:

na 16 sztuk

180 g pszennej mąki

150 g mąki grahamki

70 g włoskich orzechów

1½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 duże jajko

250 g cukru

2 marchewki

100 g ananasa z puszki

60 ml oleju

60 ml soku ananasowego

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki zmielonego cynamonu

½ łyżeczki kardamonu

Sos karmelowy

250 ml śmietanki, 36%

4 łyżki golden syropu

muffiny marchewkowe

muffiny marchewkowe

Nastawić piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC lub wedle piekarnika). Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp obie mąki, grubo pokrojone orzechy, sodę i wymieszaj. W drugiej misce zmiksuj krótko jajko z cukrem i solą, po czym dodaj olej i sok z ananasa. Zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach i dodaj do masy jajecznej wraz z rozdrobnionym ananasem. Wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj szpatułką. Muffiny można upiec w papierowych papilotkach. Ja upiekłam w e formie muffinkowej , którą najpierw natłuściłam. Czy będą to papilotki czy forma muffinkowa należy napełnić je ciastem do ¾ wysokości. Wstaw muffiny do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20-25 minut lub do suchego patyczka.

W międzyczasie ugotuj sos. Do małego rondelka wlej śmietankę i dodaj golden syrop. Mieszaj sos do zagotowania, po czym zmniejsz temperaturę i gotuj wolniutko przez 35 minut. Sos powinien być lekko ciągnący po ostudzeniu. Upieczone muffiny lekko przestudź i jeszcze ciepłe podaj z lodami, malinami i polej obficie karmelowym sosem. Smacznego!

 

SparaSpara

SparaSpara

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.