Muffiny jagodowe z białą czekoladą. Co prawda na świeże jagody jeszcze musimy poczekać, ale muffiny jagodowe można przecież zrobić z mrożonych jagód. Jak widać na zdjęciu upiekłam muffiny w domowej roboty papilotach, wykonane z papieru do pieczenia. Oczywiście do wypieku muffinów potrzebna jest wtedy foremka do muffinów.
Muffiny jagodowe
Składniki:
8 dużych muffinów
150 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g cukru
100 g białej czekolady
1 jajko
100 ml maślanki
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g jagód, mrożonych lub świeżych
Nastaw piekarnik na 200ºC , z termoobiegiem na 175ºC. Wymieszaj suche składniki. Roztrzep jajko razem z maślanką i masłem. Dodaj suche składniki, wymieszaj, a następnie jagody i grubo pokrojoną czekoladę. Uwaga , nie rozmrażaj mrożonych jagód, tylko mrożone dodaj do masy i zamieszaj. Przygotuj 8 foremek i umieść je w foremce do pieczenia muffinów. Napełnij foremki masą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz muffiny przez około 20 minut lub do tal zwanego suchego patyczka.
Piękne kolorki! Lato już tuż, tuż, więc niedługo będziemy zbierać jagody! Przepis na muffiny jagodowe na pewno się przyda nie jeden raz!
8 komentarzy
Fantastyczne! uwielbiam takie babeczki z owocami :)
Ja też!
takie muffinki z owocami sa super. Fajne zrobiłaś te papilotki, następnym razem też spróbuję
No właśnie! Jak nie mam w domu kupnych papilotek to już nie wpadam w panikę tylko robię sama…
Absolutnie obłędne!.
Dzięki!
Pochłonął bym wszystkie ! Do tego zimne mleko z lodówki i pełnia szczęścia :)
Mam pytanko, często jak robię babeczki i wykładam blaszkę papierem do pieczenia to ciasto bardzo się przylepia do niego. Jest jakiś sposób na to, mam dodawać więcej oleju?
Nie powinno, być może za bardzo przyczepione…