Pyszne muffiny czekoladowo jogurtowe z kawałkami czekolady, wilgotne i mocno kuszące! Muffiny robi się błyskawicznie, a i nie trzeba czekać na jakąś specjalną okazję aby takiego mocno czekoladowego muffina zjeść. Przy okazji polecam czekoladowe muffiny z serwatką, a jeśli lubicie awokado to wypróbujcie muffinki z awokado i czekoladą.
Składniki:
na 10 muffinów
300 ml mąki
100 ml zmielonych migdałów bez skórki
4 łyżki kakao
200 ml cukru
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
125 ml oleju
200 ml jogurtu
szczypta soli
1 łyżka cukier puder do posypania
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj. W drugiej misce lekko ubij jajko z cukrem, solą i jogurtem, po czym dodaj olej i wymieszaj. Teraz połącz mokre składniki z suchymi za pomocą szpatułki. Duże papierowe papilotki umieść we wgłębieniach muffinkowej formy i napełnij trochę więcej niż do połowy. Piecz muffinki w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu około 15 stopni więcej) przez około 20 minut. Wyjmij muffinki i ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
2 komentarze
Rozpieszczasz swoich bliskich ,pyszne.
Dla mnie idealne babeczki…