Dzisiaj moje dzieci miały ochotę na köttbullar czyli szwedzkie klopsiki. Jak zwykle stworzyłam nowy przepis i całkiem smaczny. Ostatnio oglądałam top chef w wersji amerykańskiej i tam akurat natrafiłam na klopsiki z ciecierzycą, które ponoć rozpływały się w ustach. Nie wiem czy to zasługa mąki cieciorki, bo moje klopsiki też wyszły mięciutkie i bardzo puszyste.
Klopsiki wykorzystałam do sałatki na ciepło z kaszy bulgur i jabłka smażonego z cebulą. Jeszcze trochę kolorowej sałaty, pokruszonej fety i apetyczny obiad gotowy. Uwielbiam sałatki na ciepło, a i reszta rodzinki też nie gardzi.
Przepis na klopsiki z cieciorką
Składniki:
4 porcje
500 g mielonego, u mnie 50/50 wieprzowo wołowe
1 żółtko
1 dl śmietanki, u mnie 36%
1 łyżka z czubkiem mąki cieciorki
½ łyżeczki suszonego oregano
sół i pieprz do smaku
2 łyżki startej cebuli
olej + 1 łyżka masła do smażenia
Wszystkie składniki na farsz wymieszaj w misce. Dodaj mięso i dokładnie połącz. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Formuj małe, u mnie 30 gramowe klopsiki i smaż cały czas potrząsając patelnią i polewając tłuszczem.
Bulgur z jabłkiem
300 ml bulgur
2 średniej wielkości jabłka
1 czerwona cebula
1 łyżka oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku
małe opakowanie różnego rodzaju i koloru salaty
100 g sera feta
2 łyżki szczypiorku do posypania
Ugotuj bulgur w lekko osolone wodzie. Obierz cebulę i pokrój w piórka, zeszklij na rozgrzanym oleju. Obierz jabłka, pokrój w dużą kostkę i dodaj do cebuli. Smaż aż jabłka będą miękkie. Dodaj bulgur, dopraw solą i pieprzem i podsmaż przez chwilę, po czym dodaj klopsiku i smaż aż sałatka będzie ciepła. Przed podaniem wymieszaj sałatkę z zieloną sałatą, posyp pokruszonym serem feta i szczypiorkiem.
11 komentarzy
Gosiu,
bardzo smakowite!
A mięciutkie klopsiki lubię najbardziej.
Dziękuję Aniu!
Świetnie skomponowane danie!
O dziékujé!
Pychotka! Smacznie, zdrowo i kolorowo. Te klopsiki są przepyszne.
Mistrzowskie danie!.
Dziékujé!
klopsiki były dzisiaj na obiad …… pychota :)
Super!
calość wygląda pysznie
Wygląda pysznie, a na pewno jeszcze lepiej smakuje! Na pewno spróbuję ;)