Szpinak, fasola mung i….

Przepis na szpinak. Lubicie szpinak? Jest to najczęściej spożywane przeze mnie warzywo liściaste. Zdrowe, pełne witamin i minerałów. Pewnie nie jedna z Was będąc w ciąży miała zalecane jedzenie szpinaku na podniesienie hemoglobiny. Warto więc mieć w zanadrzu smaczny przepis na szpinak. Polecam pyszny sos ze szpinaku w towarzystwie fasoli mung i wołowiny. Przyrządzam ten sos na wiele sposobów. Sos z fasoli mung to świetne danie wegetariańskie lub smaczna przystawka do ryby.

przepis na szpinak codojedzenia obiad

Szpinak i fasola mung świetnie pasują do mięsa. Fasola mung jest bardzo smaczna. Jej zaletą jest to, że nie trzeba jej moczyć przed gotowaniem. Podczas gotowania fasola zachowuje swój kształt i lekko zmienia kolor na żółto zielony.

fasola_gulasz_mung_wolowina_obiad_przepis

Przepis na szpinak z fasolą i wołowiną jest prosty w przygotowaniu. Pyszny gulasz podany z szafranowym ryżem i sałatkowym miksem polecam osobom, które lubią gotować orientalnie. Inspiracją do tego dania perski gulasz z soczewicą.

gulaszperski_kuchniaperska_szpinak_mung_codojedzenia

Przepis na szpinak – gulasz

6 – 8 porcji

Składniki:

500 g szpinaku, mrożonego

150 g fasoli mung

400 g wołowiny rosołowej

3 – 4 suszone limonki

2 duże cebule

1 czosnek solo

1 doniczka świeżej kolendry

700 ml wrzątku

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka kminu rzymskiego

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

2½ łyżeczki soli lub wedle smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

10 suszonych pomidorów w zalewie

gulasz_szpinak_przepis_blogkulinarny_codojedzenia

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojoną wołowinę, kurkumę i smaż aż mięso przestanie krwawić. Przełóż mięso z cebulą do garnka. Dodaj resztę przypraw, nakłute widelcem limonki i wlej wrzątek. Gotuj gulasz przez 30 minut po czym dodaj fasolę mung i zamrożony szpinak. Fasoli nie trzeba moczyć. Gotuj gulasz przez godzinę. Mięso i fasola powinny być bardzo miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną kolendrę i pokrojone suszone pomidory. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Podaj gulasz z ryżem lub bulgur i sałatą. Smacznego!

 

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *