Przepis na szpinak. Lubicie szpinak? Jest to najczęściej spożywane przeze mnie warzywo liściaste. Zdrowe, pełne witamin i minerałów. Pewnie nie jedna z Was będąc w ciąży miała zalecane jedzenie szpinaku na podniesienie hemoglobiny. Warto więc mieć w zanadrzu smaczny przepis na szpinak. Polecam pyszny sos ze szpinaku w towarzystwie fasoli mung i wołowiny. Przyrządzam ten sos na wiele sposobów. Sos z fasoli mung to świetne danie wegetariańskie lub smaczna przystawka do ryby.
Szpinak i fasola mung świetnie pasują do mięsa. Fasola mung jest bardzo smaczna. Jej zaletą jest to, że nie trzeba jej moczyć przed gotowaniem. Podczas gotowania fasola zachowuje swój kształt i lekko zmienia kolor na żółto zielony.
Przepis na szpinak z fasolą i wołowiną jest prosty w przygotowaniu. Pyszny gulasz podany z szafranowym ryżem i sałatkowym miksem polecam osobom, które lubią gotować orientalnie. Inspiracją do tego dania perski gulasz z soczewicą.
Przepis na szpinak – gulasz
6 – 8 porcji
Składniki:
500 g szpinaku, mrożonego
150 g fasoli mung
400 g wołowiny rosołowej
3 – 4 suszone limonki
2 duże cebule
1 czosnek solo
1 doniczka świeżej kolendry
700 ml wrzątku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
2½ łyżeczki soli lub wedle smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
10 suszonych pomidorów w zalewie
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojoną wołowinę, kurkumę i smaż aż mięso przestanie krwawić. Przełóż mięso z cebulą do garnka. Dodaj resztę przypraw, nakłute widelcem limonki i wlej wrzątek. Gotuj gulasz przez 30 minut po czym dodaj fasolę mung i zamrożony szpinak. Fasoli nie trzeba moczyć. Gotuj gulasz przez godzinę. Mięso i fasola powinny być bardzo miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną kolendrę i pokrojone suszone pomidory. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Podaj gulasz z ryżem lub bulgur i sałatą. Smacznego!
2 komentarze
Ja szpinak mogłabym jeść cały czas i uwielbiam go w każdej formie, dlatego chętnie spróbuję!
Ja też! Bardzo go lubię!