Krem kalafiorowy z gremolatą z dodatkiem ciecierzycy…Lubię zupy kremy, bo lubię podawać je z różnymi dodatkami. Zupa kalafiorowa to pyszna zupa warzywna o mlecznobiałym kolorze. Sam krem kalafiorowy ma delikatny smak i dla kontrastu warto go podać z cytrynową gremolatą.
Moje zupy są zawsze pożywne i często gotuję je jako podstawowe danie. Nawet warzywna zupa krem syci, jeśli jest w niej wystarczająca ilość zdrowego tłuszczu i białka. Ciecierzyca wymieszana z gremolatą to świetny dodatek do zupy. Na talerzu musi się coś dziać. Ta zupa po prostu pobudza kubki smakowe na sam widok.
Moje dzieci od małego zawsze lubiły zupy. Jestem naprawdę zdziwiona, kiedy rodzice twierdzą, że ich dzieci nie lubią zup. Brak zainteresowania zupą wśród dzieci jest najczęściej spowodowany warzywami. Niektóre dzieci lubią pływające warzywa w zupie, inne zaś wolą zupę zmiksowaną. I właśnie zupa krem może łatwo przekonać dzieci do jej jedzenia, zwłaszcza, kiedy mogą pomóc ją miksować. Dzieci lubią przebywać z rodzicami w kuchni i pomagać w gotowaniu. Wspólne gotowanie wzbudza zaciekawienie jedzeniem.
Oczywiście, być może będzie trudno przekonać małe dzieci do gremolaty ale krem kalafiorowy podany z grzankami z chleba na pewno wzbudzi ich zainteresowanie. Zupa to praktyczne danie na obiad, które można przechowywać w lodówce przez kilka dni, a nawet zamrozić. Zawsze mam zapas zupy. Często jest to mój lunch w pracy. Też lubicie zupy na obiad? Jaka jest Wasza ulubiona zupa?
Krem kalafiorowy z gremolatą
6 porcji
Składniki:
1 kalafior średniej wielkości
1 pasternak
2 ziemniaki
1 czosnek solo
1, 2 l bulionu, warzywnego lub z kurczaka
¾ łyżeczki suszonego rozmarynu
3 łyżki oliwy
50 g zmielonych migdałów
sól i pieprz do smaku
Gremolata z ciecierzycą
100 g ciecierzycy
szczypta kajeńskiego pieprzu
50 g natki pietruszki
1 czosnek solo
1 cytryna
100 ml oliwy z oliwek
3 łyżki manchego
sól do smaku
Kalafior podziel na różyczki. Ziemniaki i pasternak obierz i pokrój w kostkę. Obierz czosnek. Włóż warzywa do garnka, wlej bulion, dodać rozmaryn i gotuj 25 minut. Ugotowane warzywa zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem, wsyp zmielone migdały, dodaj oliwę i zagotuj.
Do gremolaty możesz użyć ciecierzycy z puszki lub namoczyć suchą ciecierzycę na noc przed gotowaniem zupy. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni, wsyp ciecierzycę, oprósz pieprzem i praż na złoty kolor. Posiekaj grubo pietruszkę. Pokrój drobno czosnek. Zetrzyj manchego i otrzyj skórkę z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki z oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj ciecierzycę, dopraw solą. Wlej zupę do miseczek, obłóż gremolatą. Smacznego!